Nogomet
141

Liga prvaka: Ubjedljive pobjede Reala i Uniteda, Edin Džeko strijelac za City

Klix.ba
Manchester United - Bayer Leverkusen
Na stadionima širom Evrope večeras su odigrane prve utakmice grupne faze Lige prvaka za sezonu 2013/2014, a postignuti su sljedeći rezultati: Manchester United - Bayer Leverkusen 4:2, Real Sociedad - Shakhtar Donetsk 0:2, Copenhagen - Juventus 1:1, Galatasaray - Real Madrid 1:6, Olympiacos - PSG 1:4, Benfica - Anderlecht 2:0, Bayern - CSKA Moskva 3:0 i Viktoria Plzen - Manchester City 0:3.

Utakmica koja je privukla najviše pažnje igrala se u grupi A između engleskog prvaka Manchester Uniteda i Bayera iz Leverkusena. Prvo poluvrijeme, ipak, nije ispunilo očekivanja ljubitelja nogometa.

Izostale su prave prilike i veća uzbuđenja. Jedini trenutak vrijedan spomena je onaj iz 22. minute kada je Wayne Rooney na centaršut Evra zatresao mrežu Bayera i doveo svoju ekipu u vodstvo.

U drugom poluvremenu na Old Traffordu smo gledali bolji nogomet. Gosti su poravnali u 54. minuti golom Simona Rolfesa. Samo pet minuta kasnije United opet dolazi u vodstvo golom Van Persieja. Ronney se ponovo upisao u strijelce u 70. minuti, a na 4:1 povećava Antonio Valencia deset minuta kasnije.

Gosti, u čijim redovima je i kapiten bh. nogometne reprezentacije Emir Spahić, smanjuju na 4:2 u 88. minuti golom Omera Topraka.

Uzbudljivo je bilo i u češkom Plzenu. Viktoria je na Doosan Areni ugostila Manchester City za koji je od prve minute zaigrao bh. reprezentativac Edin Džeko. Džeko i saigrači su imali nekoliko prilika u prvom poluvremenu, ali golova nije bilo pa se na pauzu otišlo rezultatom 0:0.

Gosti iz Engleske su u nastavku susreta krenuli ofanzivno i riješili pobjednika za samo 10 minuta. Mrežu domaćih prvi je načeo upravo Džeko u 48. minuti. Asistent kod pogotka je bio Sergio Aguero.

Samo pet minuta kasnije, Yaya Toure je povećao vodstvo Građana na 2:0. Igrao se 58. minut kada je Sergio Aguero pospremio loptu u mrežu za konačnih 3:0.

Aktuelni prvak minhenski Bayern dočekao je večeras na svom terenu moskovski CSKA. Bayern je već u četvrtoj minuti susreta zatresao mrežu gostiju. Strijelac je bio Alaba. Bayern u 41. minuti susreta dolazi do dva gola prednosti pogotkom Mandžukića.

U nastavku susreta Bayern u 69. minuti susreta dolazi do trećeg gola, a strijelac je Holanđanin Robben.

Visoku pobjedu odnio je Real Madrid u Istanbulu. Nogometaši Galatasaraya su bili nemoćni pred raspoloženim Cristianom Ronaldom i ostatkom ekipe. Isco je doveo Real u vodstvo u 33. minuti. Benzema u 54. povećava na 2:0, a zatim su uslijedila dva sjajna gola Cristina Ronalda. Prvi u 63., a drugi u 66. minuti.

Benzema ponovo zabija u 81. minuti za 5:0, a domaća ekipa postiže počasni pogodak pred sami kraj susreta. Strijelac je bio Umut Bulut. To, ipak, nije bio kraj jer Cristiano Ronaldo postiže svoj treći pogodak na samom kraju utakmice.

Paris Saint Germain u gostima je pobijedio Olympiakos sa 4:1, a gostujuću pobjedu ostvario je i Shakhtar protiv Real Sociedada rezultatom 2:0.

Juventus je u gostima remizirao s Copenhagenom 1:1, a Benfica je savladala Anderlecht s 2:0.

Liga prvaka, rezultati:

Grupa A Manchester United - Bayer Leverkusen 4:2

Real Sociedad - Shakhtar Donetsk 0:2

Grupa B Copenhagen - Juventus 1:1 Galatasaray - Real Madrid 1:6

Grupa C Olympiacos - PSG 1:4 Benfica - Anderlecht 2:0

Grupa D Bayern - CSKA Moskva 3:0 Viktoria Plzen - Manchester City 0:3.