Na vrhu liste Van Persie i Ribery
433

Edin Džeko deveti najbolji nogometaš među muslimanima

Klix.ba
Edin Džeko (Foto: Arhiv/AFP)
Edin Džeko (Foto: Arhiv/AFP)
Reprezentativac naše zemlje Edin Džeko našao se na listi deset najboljih nogometaša muslimana. Kolumnista portala Radiance Weekly, Faraaz Anjum, Džeku je postavio na deveto mjesto ove liste, koja je objavljena na ovom portalu.

Kolumnista Anjum za našeg Džeku je napisao kako je počeo karijeru u nogometnom klubu Željezničar, kad je imao deset godina. Sedam godina kasnije, piše Anjum, Džeko je zaigrao za prvi tim Plavih, nakon čega je otišao u češki klub Teplice, te jedno vrijeme bio posuđen tamošnjem klubu Usti nad Labem.

"Kad se vratio u Teplice bio je u sjajnoj formi i postigao 13 golova za klub. To nije promaklo skautima Wolfsburga koji su ga doveli u Njemačku, gdje je Džeko za Vukove postigao više od 60 golova u 112 utakmica. Postao je glavni napadač u Wolfsburgu, a onda se 2011. pridružio Manchester Cityju, gdje čini ubitačni napadački trio, zajedno sa Aguerom i Balotellijem", napisao je Anjum.

Prvi na njegovoj listi je Arsenalov Robin van Persie, koji je trenutno prvi strijelac u engleskom nacionalnom prvenstvu, a nakon njega slijedi sjajni Bayernov Francuz Franck Ribery. Zanimljivo je da su na listi i dvojica saigrača našeg Džeke u Cityju, Yaya Toure i Samir Nasri.

Anjumova lista:

  1. Robin van Persie – Arsenal
  2. Franck Ribery – Bayern Munchen
  3. Yaya Toure – Manchester City
  4. Mesut Ozil – Real Madrid
  1. Samir Nasri – Manchester City
  2. Eric Abidal – Barcelona
  3. Karim Benzema – Real Madrid
  4. Thienry Henry – New York Red Bulls
  5. Edin Džeko – Manchester City
  6. Ibrahim Afellay – Barcelona