Nogomet
0

ECA podržava borbu protiv korupcije za očuvanje integriteta fudbala u BiH

Klix.ba
U Barceloni je jučer održan sastanak radne grupe za marketing i komunikacije Evropske Asocijacije klubova (ECA) kojoj su prisustvovali predstavnici klubova iz 12 zemalja Evrope, te direktor FK Sarajevo Dino Selimović.

Na sastanku radne grupe u Barceloni razgovaralo se o nekoliko tema, ali je fokus stavljen na propise za marketing, TV i reklame za evropska takmičenja u periodu od 2015, do 2018. godine. Tržište najznačajnijeg klupskog takmičenja starog kontinena, Lige prvaka, iz godinu u godinu bilježi rast, te će se članovi radne grupe boriti za veća sredstva upućena klubovima, posebno u kvalifikacionim ciklusima. Također, bitna tema razgovora bili su i marketinški podaci, koji se skupljaju od strane UEFA-e.

"Potrudit ćemo se da sva saznanja vezana za marketing i komercijalne aktivnosti UEFA Lige prvaka i Europa Lige u narednom periodu prenesemo na Premijer Ligu BiH i druga klupska takmičenja u našoj zemlji. Prije svega tu mislim na generalnog sponzora lige, veće prihode od TV prava, bolju posjećenost na stadionima u BiH. Isto tako smatram da se marketing i promocija domaćih takmičenja mogu bez mnogo ulaganja značajno unaprijediti u narednom periodu, kako bi domaći fudbal postao atraktivniji", kazao je direktor FK Sarajevo, Dino Selimović.

Nakon sastanka radne grupe za marketing i komunikacije, održan je i sastanak klubova članica sudbivizije četiri, na kojem je predložena jedna zanimljiva ideja. Naime, predloženo je formiranje grupne faze u trećem kvalifikacionom ciklusu za klupska evropska takmičenja, u kojem bi pobjednik grupe od četiri kluba ušao u doigravanje za grupni fazu. Mišljenja predstavnika klubova na pomenutu ideju su podijeljena, a sama ideja bit će detaljnije razmotrena na narednim sastancima.

Na sastanku, predstavnik klubova članica sudbivizije četiri, u odboru ECA-e, Auswyris Labinas (Ekranas/ LIT), istakao je da će se zauzeti za veći finansijski iznos, koje klubovi sudbivizije četiri ostvaruju u pretkolima za evropska takmičenja. Direktor FK Sarajevo Dino Selimović, izvijestio je članove ECA-e o izradi ECA-inog priručnika za upravljanje klubovima, koji bi trebao biti završen do kraja tekuće godine i koji je prvenstveno namijenjen klubovima iz sudbivizija 3 i 4.

"Nastavili smo aktivnosti na pripremi prijedloga o organizaciji takmičenja za mlade selekcije regiona, i mišljenja kolega su dosta pozitivna. Narednih sedmica smo kolega Prentić iz Budućnosti Podgorica i ja preuzeli obavezu da inicijativu i ideju uobličimo i dostavimo Van Der Saaru, predsjedniku radne grupe za razvoj omladinskog fudbala", kazao je Dino Selimović.

Selimović je, također, od članova subdivizije i ECA-e zatražio pomoć u borbi protiv korupcije i namještanja utakmica, radi očuvanja integriteta bosanskohercegovačkog fudbala.

"Podržali su i naša nastojanja da se izborimo sa kriminalom i korupcijom u bosanskohercegovačkom fudbalu, a od ECA-e očekujemo i zvaničnu podršku u našim nastojanjima i borbi, kako bi evropske standarde primijenili i u Bosni i Hercegovini", dodaje Selimović

Vrijedi istaći i to, da su u toku boravka Selimovića u Barceloni, mnogi predstavnici evropskih klubova i osoblje iz UEFA-e čestitali FK Sarajevo na dolasku investitora iz Malezije, te zatražili savjete i sugestije.

Sastanku su prisustvovali Kalus Filbry (Werder Bremen/ GER), Francesco Calvo (Juventus/ ITA), Vinai Venketesham (Arsenal/ ENG), Luis Ribeiro Vicente (Valencia/ ESP), Raul Sanllehi (Barcelona/ ESP), Sancho Freitas (Maritimo/ POR), Mark Koevermans (Feyenoord/ NED), Thomas Christensen (Odense/ DEN), Andrei Vashkevich (BATE Borisov/ BLR), Jaromir Hamouz (Viktoria Plzen/ CZE), Leeann Dempster (Motherwell/ SCO), Kari Haapiainen (Helsinki/ FIN), Pal Orosz (Ferencvaros/ HUN), te Guy-Laurent Epstein, direktor marketinga UEFA-e, koji je prisutnim predstavnicima evropskih klubova poželio mnogo sreće i uspjeha u predstojećoj polusezoni.