Nogomet
372

Dženan Uščuplić ni u jednoj domaćoj utakmici nije izgubio, Sarajevo vodi ka naslovu prvaka

Piše: Edin Isanović
Dženan Uščuplić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dženan Uščuplić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Čelnici FK Sarajevo su nakon remija sa Čelikom (1:1) na Koševu u 22. kolu BHT Premijer lige sporazumno raskinuli ugovor sa Mehom Kodrom, a na klupu vratili mladog stručnjaka Dženana Uščuplića. To bi, kako sada stvari stoje, mogao biti ključni potez za osvajanje naslova prvaka BiH.

Nakon dolaska Uščuplića Bordo tim je upisao šest pobjeda i jedan remi, protiv ljutog rivala Željezničara. No, ako se vratimo unatrag doći ćemo do zaključka da nekadašnji lijevi bek tima sa Koševa nije izgubio ni u jednoj utakmici domaćeg prvenstva, uključujući i Kup BiH.

Bordo tim je vodio u pet posljednjih utakmica prvenstva u sezoni 2013/2014. (upisao četiri pobjede i jedan remi) i tri meča u najmasovnijem takmičenju (ostvario isto toliko pobjeda). Na kraju je uspio osvojiti trofej u Kupu BiH. Tako je na najveći bh. stadion stigao dugoočekivani pehar. Podsjetimo, tada je naslijedio Roberta Jarnija.

Sa Uščuplićem se krenulo u novu sezonu BHT Premijer lige. U prvih osam kola upisao je četiri pobjede (protiv Zvijezde službenim rezultatom) i četiri remija, a nakon utakmice sa Olimpicom je zbog neposjedovanja profi-licence razriješen dužnosti.

U međuvremenu je tim sa Koševa doživio dva poraza. Prvi u Širokom Brijegu, kada je na klupi sjedio Esad Selimović, a drugi protiv Veleža u Vrapčićima kada je koševskog premijerligaša vodio Meho Kodro.

Sudbina je htjela da se Uščuplić vrati na mjesto prvog šefa struke upravo protiv Olimpica na Otoci. Imao je samo dan da pripremi ekipu, da joj vrati samopouzdanje.

Uspio je, Sarajevo je nošeno velikom podrškom sa tribina slavilo 1:0 i tada je krenula serija trijumfa.

Ukupno, gledajući sve utakmice, Dženan Uščuplić je u 24 meča vodio Sarajevo. Upisao je 18 pobjeda i 6 remija, uz gol razliku 53:17.

Zanimljivo, pod vodstvom mladog stručnjaka Sarajevo samo u posljednjem derbiju protiv Željezničara nije dalo nijedan gol.

Brojke ne lažu, a statistika kaže da Uščuplić sjajno vodi Bordo tim. Ako osvoji titulu, što je realno, uz Husrefa Musemića bit će jedini strateg tima sa Koševa koji je uspio dotaći vrh u prvenstvu i Kupu.

Utakmice u prvenstvu pod vodstvom Dženana Uščuplića:

Sezona 2013/2014.

Sarajevo - Zvijezda 3:0

Travnik - Sarajevo 2:3 Sarajevo - Vitez 4:0 Željezničar - Sarajevo 1:1 Sarajevo - Radnik 3:2

Sezona 2014/2015.

Sarajevo - Zvijezda 3:0 (službeni rezultat) Borac - Sarajevo 1:3 Sarajevo - Velež 1:1 Mladost - Sarajevo 1:1

Sarajevo - Drina 2:0 Sarajevo - Travnik 2:2 Čelik - Sarajevo 1:1 Sarajevo - Olimpic 4:2 Olimpic - Sarajevo 0:1 Sarajevo - Široki Brijeg 1:0 Slavija - Sarajevo 2:3 Sarajevo - Zrinjski 1:0 Radnik - Sarajevo 0:2 Sarajevo - Željezničar 0:0 Vitez - Sarajevo 0:3

Utakmice Kupa BiH pod vodstvom Dženana Uščuplića:

Sezona 2013/2014.

Zrinjski - Sarajevo 1:3 Čelik - Sarajevo 0:2 Sarajevo - Čelik 3:1

Sezona 2014/2015. Igman - Sarajevo 0:3