Nogomet
98

Džemal Hadžiabdić Čorba za Klix.ba: Bešić me podsjeća na Gattusa i Keanea

Razgovarao: Edin Isanović
Džemal Hadžiabdić
Džemal Hadžiabdić
Džemal Hadžiabdić Čorba je svoje prve nogometne korake naučio u mostarskim mahalama. Kasnije je prošao sve selekcije Veleža čiji je dres nosio punih deset godina. Igrao je zajedno sa Halilhodžićem, Marićem, Vladićem, Bajevićem…Ta generacije nije postala prvak bivše Jugoslavije, ali je, kako tvrde mnogi, igrala najljepši nogomet.

Hadžiabdić je kasnije potpisao za Swansea City. Također, nosio je i dres reprezentacije nekadašnje države, a nakon završetka uspješne igračke karijere uplovio je u trenerske vode. Između ostalog bio je selektor Katara. U razgovoru za Klix.ba Hadžiabdić, koji trenutno odmara u Mostaru, govorio je o nogometu u Aziji gdje je radio dugo vremena, bh. reprezentaciji, Velsu, reprezentativcima BiH koji igraju na Otoku.

Posljednji trenerski angažman imao je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Klub je uveo iz druge lige u elitni rang. Ipak, došlo je do prekida saradnje, iako je bio potpisan novi ugovor.

"Došao sam na školovanje u Sarajevoi na tri dana, a onda su me nazvali i rekli da sam smijenjen. Rekao sam šeiku šta mislim i to me koštalo. No, ja se ne mogu mijenjati, život ide dalje. U proteklom period stažirao sam u Swanseyu i koncentriran sam na novi posao. Napravio sam pauzu. Ne što sam želio, nego što je takav naš posao”, kazao je Hadžiabdić.

U nogometu je najteže držati standard

Ovaj nogometni stručnjak dugo je radio u azijskim klubovim. Prvi angažman imao je još 1992.godine. Na pitanje koliko nogomet napreduje u tim dijelovima svijeta, odgovara.

"To me svi pitaju. Mislim da je to varljivo kod njih. Napredak se osjeti, ali to ide sporo. Zavisi od kluba do kluba. Ako je šeik jak ide dobro, ako je mlad i neiskusan, ide teže. To je slično nama ovdje. Mislim da je evidentan napredak 10 do 15 posto. Ako bih trebao nekoga izdvojiti onda je to nacionalna selekcija Ujedinjenih Arapskih Emirata. Imaju lokalnog selektora koji je vodio sve mlađe reprezentacije. On ima ukupnu sliku i uspješan je. Poznaje ih mentalno, fizički, ima podršku federacije. Sve to daje napredak. Preuzeli su primat od Saudijske Arabije. Idu naprijed zbog, po mom sudu, ispravne politike. U tim zemljama imaju po dva ili tri kluba koji su se izdvojili. Mislim na UAE, Katar, Saudijsku Arabiju i Kuvajt. To je kao i kod nas. Imaš Sarajevo, Željezničar, Široki i Zrinjski koji su konstantno u vrhu”, dodaje naš sagovornik.

Hadžiabdić koji živi u Swanseyu naglašava kako ne prati puno bh. nogometno prvenstvo. Ipak, informiran je ko je osvojio naslov prvaka, ko se plasirao u Evropu i ko je ispao u niži rang.

"Pratim najviše Velež, rezultate i tabelu. Što se tiče igrača, ne bih rekao da sam dobro informiran. Uočio sam da se promijenilo puno trenera u BHT Premijer ligi u protekloj sezoni. Naravno, o reprezentaciji puno više znam”.

Čorba smatra kako je izuzetno važno da su izabranici Mehmeda Baždarevića savladali Izrael i ostali u igri za plasman na Euro. Posebno se fokusirao na Vels, državu u kojoj živi i koja je prva na tabeli u grupi gdje je BiH.

"Skauting je danas vrlo interesantan. Ne može se više ništa sakriti. Slavili smo protiv Izraela koji je, mora se priznati, igrao i kukavički. Osvojena su tri boda, to je krucijalno. No, nije to baš bilo tako lako. Premda, gledajući iz ove perspektive, nije mi jasno kako su nam dali tri gola u Izraelu. Recimo, Vels koji je lider grupe je prije četiri godine bio 117. na FIFA-inoj ranking listi, a danas je 22. Jednostavan je taj napredak. Pratili su trendove. Šta je važno kod Velsa? Smijenili su generaciju. Doveli su mlađeg selektora. Igrači koji nose dres nacionalnog tima igraju u velikim klubovima. Većinom nastupaju u engleskoj ligi i standardni su u svojim klubovima. Ranije to nije bio slučaj. Prije su imali i stariju ekipu. Osim toga, drže standard, što je danas vrlo teško zbog povreda. To je ključ uspjeha, bez puno filozofije”, smatra bivši selektor Katara.

Bh.reprezentativci nisu standardni u svojim klubovima

Na pitanje kako ih pobijediti u Zenici, što je neophodno kako bi bili barem treći u grupi, Hadžiabdić je ponudio zanimljiv odgovor.

"Ja mislim da posljednjih 20 godina, koliko pratim bh. selekciju, stalno igramo neku utakmicu gdje 'moramo' pobijediti. Konstantno su kalkulacije, a treba biti realan. Napravio sam nedavno statistiku koliko naših reprezentativaca standardno igra u svojim klubovima. Rezultati su me prestravili. No, naši mediji su ponekad nerealni kada su u pitanju reprezentativci. Svi mi volimo bh. selekciju, ali treba biti i realan.”, dodao je Hadžiabdić.

Bivši igrač Veleža istakao je kako je nakon imenovanja Mehmeda Baždareviću za selektora poslao SMS poruku šefu državnog tima.

"Napisao sam mu - Sreća prati hrabre. Odgovorio mi je kako je dobio mnogo poruka, ali da mu je ta najdraža. Rekao sam mu sve u jednoj rečenici. Dakako, treneru treba i sreća. Nama će do kraja kvalifikacija biti itekako potrebna.Trebamo ići u svakoj utakmicu na tri boda, bez ikakvih kalkulacija. Baždarević radi vrlo dobar posao. Vidljivo je da težimo ofanzivnoj i atraktivnoj igri. Ja sam veliki optimista".

Begović bi trebao promijeniti sredinu

Na kraju je prokomentarisao igru bh. reprezentativaca na Otoku s obzirom da detaljno prati englesku ligu.

"Muhamed Bešić me podsjeća na Gattusa i Keanea koji je nastupao za Manchester United. Neka kombinacija njih dvojice. Ponekad se puno troši bespotrebno. Pravi puno previše prekida u opasnoj zoni. Ipak, mlad je, pun energije i agresije. Sve će to trebati korigovati. Publika ga voli i na dobrom je putu. Sreća njegova što je došao kod mog prijatelja Martineza. Dugo se znamo i kada ga vidim popričat ću s njim u vezi Bešića. Što se tiče Džeke, mislim da nije otišao u pravu ekipu. Za Edina treba namjestiti igru, previše se troši vraćajući se po loptu. Njegovi saigrači igraju kratke pasove. Džeko može mnogo više i bolje. Ne znamo se privatno, ali sam čuo da je sjajan dečko. Vidjet ćemo hoće li promijeniti sredinu, klubovi ga traže. Asmir Begović ima odličnog trenera. Objektivno, radi se o dobrom golmanu i mislim da neće ostati u Stoke Cityju. Možda preseli u Chelsea. No, tu je mogućnost da bude rezerva, a to je opasno za čuvara mreže. Iskreno, volio bih da promijeni sredinu, da ode u Španiju ili Italiju. Možda se i zasitio, teška je i engleska liga. Za mene je među pet najboljih golmana na Otoku”, zaključio je Hadžiabdić.