Nogomet
25

Džemal Hadžiabdić Čorba: Vels čeka plasman na veliko takmičenje 58 godina

Piše: Edin Isanović
Džemal Hadžiabdić Čorba prošao je sve selekcije Veleža čiji je dres nosio punih deset godina. Također, svojevremeno je igrao za velški Swansea City. Nastupao je za reprezentaciju nekadašnje države, a nakon završetka uspješne igračke karijere uplovio je u trenerske vode. Između ostalog, bio je selektor Katara.

Za Klix.ba govorio je o predstojećoj utakmici bh. reprezentacije s Velsom, državom u kojoj živi i koja je prva na tabeli grupe u kojoj je i BiH.

Vels će igrati sa tri centarhalfa

Hadžiabdić je trenutno u Mostaru, a u srijedu je dao intervju za BBC. Govorio je je o utakmici BiH - Vels koja će biti odigrana u subotu na Bilinom Polju. Za naš portal kaže kako će biti neizvjestan dvoboj.

"Vels čeka veliko takmičenje 58 godina i sada će prvi put izboriti plasman. Nedostaje im samo jedan bod u naredne dvije utakmice. To sada može biti vrlo opasno. Razlog je što kod njih nikada neće biti opuštanja. Vidjeli ste kako je njihov selektor Chris Coleman izjavio da mnoge reprezentacije ne žele igrati s njima. To može biti prepotentno. Isto tako, za nas može biti dobra motivacija. Čitao sam da Coleman želi sve riješiti u subotu", kaže Hadžiabdić.

Dodaje kako će Vels biti u jakom sastavu u Zenici.

"Vraća se Bale, a igrat će Ledley. Igraju sa tri centarhalfa i to nam ne odgovara. Bit će komplikovano. Svaki put će imati 10 igrača na svojoj polovini kada se budu branili, formacijski će igrati 5-4-1. Bh. reprezentacija mora biti na nivou. Bio sam nekoliko puta na utakmici u Zenici i nije mi se svidjelo što se mnogo navija 20 ili 30 minuta pred utakmicu, a kada lopta krene s centra sve je puno slabije. Publika će biti važan faktor, ali isto tako može poremetiti koncepciju. Recimo, selektor u svlačionici kaže kako će igrati i odredi taktiku, a onda igrače ponese huk s tribina. Tu moramo biti oprezni. Nogometaši do sitnih detalja trebaju ispoštovati ono što selektor kaže", dodaje naš sagovornik.

Aaron Ramsey je "opasan kao zmija"

Nekadašnji igrač Veleža ističe da je Vels napravio smjenu generacije i to je donijelo rezultat.

"Osim toga, njihovi igrači su standardni u svojim klubovima. Sada imaju izvanredan balans u linijima, godinama, te igrački kvalitet. Često me pitaju kako čuvati Balea? Ako bi se igrao flaster, morao bi se žrtvovati jedan igrač. Mi nismo u stanju da to uradimo. Mislim da će za nas mnogo opasniji biti igrač Arsenala Aaron Ramsey. Kada je zdrav vrlo je nezgodan za protivnike. Može igrati tri ili četri pozicije. Sjajno dodaje iz defanzive u napad. On je ‘opasan kao zmija’. Mi stalno pričamo o Baleu, a možda neće ni igrati. Mene mediji s Otoka samo pitaju o Džek. Ja im kažem da nikada ne bih igrača koji je odradio dva treninga stavio u prvu postavu. Tipovao sam 2:1 za nas iako mi familija živi u Velsu. Ne mogu protiv svoje zemlje. No, neće biti lako", tvrdi Čorba.

Hadžiabdić je naglasio kako su u Velsu na početku kvalifikacija mislili da će Belgija i BiH biti ispred njih.

"Tako su mi rekli, ne znam da li je to bila diplomatija. Ipak, nogomet je nepredvidiv i zato ima toliko poklonika širom svijeta. Bh. reprezentativci trebaju odigrati maksimalno svih 90 minuta i misliti na svaki detalj. Moramo naučiti igrati na rezultat. Baždarević će to znati postaviti", kazao je bh. stručnjak.

Istakao je još jedan mogući problem.

"Mi moramo napadati jer nam treba pobjeda. Međutim, automatski stvaramo prostor za Balea i ostale, a odbrana nam nije jača strana. No, mogu i oni nas napasti odmah. Ako se to desi, bit će izvanredno. Dakako, u takvim okolnostima igrač Reala neće imati prostora. Ipak, sve govori da će oni pustiti bh. tim i da će dozvoliti nekih 20 ili 30 metara prostora. Zgusnut će sredinu i vrebat će kontranapad. Igrat će sa tri centarhalfa. Mislim da imaju određenih problema u odbrani i tu vidim veliku šansu. Nadam se da će sve na kraju biti dobro", zaključio je Hadžiabdić.