Nogomet
16

Džemal Berberović završio nogometnu karijeru

Klix.ba
Džemal Berberović (Foto: EPA)
Džemal Berberović (Foto: EPA)
Džemal Berberović, tridesetpetogodišnji prvotimac Fudbalskog kluba Sarajevo, okončao je svoju igračku karijeru, a svoj angažman nastaviti će u Školi fudbala "Asim Ferhatović-Hase", gdje će kao trener početi rad sa mladim selekecijama Bordo kluba.

Berberović će nakon završetka svoje bogate igračke karijere imati drugu ulogu. On će početi rad u školi za mlade igrače, gdje je i sam napravio prve fudbalske korake. Nakon 17 godina aktivnog igranja, Berberović startuje sa trenerskom edukacijom, a kao polaznik programa obuke za "B“ licencu dodatno će unaprijediti svoja fudbalska znanja.

U svojoj igračkoj karijeri Berberović je ukupno odigrao 201 utakmicu za FK Sarajevo, a svoj debi upisao je 1999. godine kada je nastupio protiv ekipe Đerzeleza. U dresu voljenog kluba Džemal je osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine u sezoni 2014/15 te dva naslova osvajača Kupa BiH u sezonama 2001/02 i 2004/05.

Poslije dobrih nastupa u FK Sarajevo, Berberović je karijeru nastavio u inostranstvu, gdje je nastupao za Bayer Leverkusen, VFL Osnabruck i MSV Duisburg u Njemačkoj, bugarski Litex Lovetch, Denizlisport u Turskoj te ruski Kuban Krasnodar. Pored sjajne klupske karijere, Berberović je imao i reprezentativnu karijeru, a za našu A reprezentaciju BiH odigrao je 33 utakmice.

U posljednje dvije sezone, nakon povratka u FK Sarajevo, Berberović je odigrao 44 utakmice, a u šampionskoj sezoni Bordo kluba, 2014/15, odigrao je značajnu ulogu u samom finišu sezone, gdje je svojim iskustvom donio potrebnu stabilnost odbrani Bordo kluba na putu do željenog i dugoočekivanog trofeja.