Nogomet
34

Džekomanija zavladala Rimom: Odavno jedan igrač nije dočekan tako glamurozno

Piše: Edin Isanović
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko, kapiten nogometne reprezentacije BiH, u srijedu je i zvanično potpisao ugovor s Romom i postao član Vučice. Već na samom dolasku bilo je jasno da će ovaj transfer izazvati veliku pažnju italijanskih medija i navijača pomenutog kluba. Definitivno, kapiten Zmajeva budi nadu pristalica bordo tima da konačno mogu dotaći vrh u prvenstvu.

U dobrom je raspoloženju nogometna Italija, a posebno onaj dio kojem je pri srcu Roma, dočekala vijest o transferu Edina Džeke iz Manchester Cityja. Odavno jedan strani igrač nije dočekan s toliko glamura u glavnom italijanskom gradu.

Dakako, Džeko je u Romu stigao s reputacijom jednog od najboljih napadača u Evropi. Od njega se očekuje da postiže pogotke i omogući svom novom klubu ravnopravnu borbu s Juventusom za naslov prvaka koji Vučica čeka još od 2001. godine. Koliko se Džeko senzacionalno doživljava i pozicionira kao lider kvalitetne ekipe koju gradi Rudi Garcija, dovoljno je reći da su mu dali dres s brojem 9, uz riječi - "svi su velikani Rome nosili taj dres".

"Najvažnije je da je Edin sada sretan i zadovoljan, da je našao svoj mir. Došao je u klub koji ga je mnogo želio, koji je uložio velike napore da ga dovede. Roma mu je pridala važnost koju on definitivno zaslužuje i ja mu želim da bude sretan i uspješan", izjavio je selektor bh. nogometne reprezentacije Mehmed Baždarević za Klix.ba.

Inače, većina trenera na Starom kontinentu o Džeki govori biranim riječima. Stoga u Romi trebaju biti sretni što su ga doveli. I bivši selektor bh. reprezentacije Safet Sušić bio je jasan kada je govorio o ambicijama rimskog kluba u narednoj sezoni.

"Džeko i Pjanić se trebaju dobro pripremiti. Romi je dosadilo da ima sporednu ulogu u Seriji A pored Juventusa. Džeku su doveli da osvajaju titule". Bez dvojbe, od Edina se, temeljem svega što je izazvao njegov transfer, očekuje da pokaže ono zbog čega bi zaljubljenici u Romu mogli reći “to je to što nam je nedostajalo”.

Prema procjenama relevantnih nogometnih stručnjaka, Džeki se predviđa ne samo da će opravdati očekivanja, nego da će ubrzo postati veliki ljubimac Rominih navijača. Taj status stekao je i u prethodnim klubovima. A Džekomanija je već zavladala Rimom, to se vidjelo i na aerodromu i na prvim treninzima Vučice.

I kapiten Zmajeva bio je pun sjajnih dojmova. Sve mu se sviđa u Romi, baš sve. A navijači će u novu sezonu ući s velikim optimizmom i sa novim snom o osvajanju 4. italijanske titule.