Nogomet
62

Džeko: Uvijek sam bolji u drugoj sezoni

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Rome Edin Džeko (30) dao je intervju za klupsku stanicu rimskog kluba, u kojem je govorio o periodu provedenom u Romi i o predstojećoj sezoni.

Džeko je u protekloj sezoni postigao osam golova u 31 utakmici za Romu u Seriji A. Očekivanja su bila veća, navode na zvaničnoj stranici, ali podsjećaju da je Džeko postigao gol u pobjedi protiv Juventusa, kao i po jedan gol u derbijima protiv Lazija. Naš napadač na početku razgovora dotakao se uloge oca.

"Sve je drugačije sada, sve se vrti oko male dame. Bilo je lijepo provesti ovo ljeto s porodicom. Uloga oca promijeni perspektivu kod čovjeka. Kada sam ljut ili nervozan zbog utakmice ili nečeg drugog onda se vratim kući i sve to nestane", kazao je Džeko.

Govoreći o prošloj sezoni, Džeko se slaže da je na kraju ispalo teže od očekivanog.

"To je bila moja prva sezona u Italiji i morao sam se adaptirati tako da je vjerovatno bilo teže od onoga što su svi očekivali. Ali, mislim da sam spreman za novu sezonu. Prošle godine nisam imao pripreme s ekipom, nisam odigrao puno prijateljskih mečeva i to je otežalo stvari. Sada sam ovdje od početka, što je važno za mene", dodaje Dijamant.

Na zvaničnoj stranici Rome podsjećaju da je Džeko obično bolji u svojoj drugoj sezoni u novom klubu. U Teplicama je dao tri gola u prvoj, a onda 13 golova u svojoj drugoj sezoni u češkoj ligi. Zatim je u prvoj sezoni u Wolfsburgu dao osam golova u Bundesligi da bi sezonu kasnije osvojio ligu i pri tome postigao 26 golova. Kao igrač Manchester Cityja u prvoj polusezoni (stigao u januaru) postigao je samo dva ligaška gola, dok je u prvoj cijeloj sezoni postigao 14 golova i osvojio ligu.

"Uvijek je bolja", kazao je Džeko kada su spomenuli riječi "tvoja druga sezona", a onda je nastavio: "Da, znam. Italijanska liga je više defanzivna nego ostale lige i zbog toga je teže napadačima. Definitivno sam trebao prvu godinu iako sam očekivao da će biti bolje. Ali, opet, postigao sam osam golova i sada želim vidjeti šta mogu uraditi kada sam na vrhunskom nivou. Želim vidjeti kako će to izgledati".

Džeko smatra da je za Romu najvažnije da se plasira u grupnu fazu Lige prvaka pošto će ove sezone igrati u play offu.

"Mislim da su te dvije preliminarne utakmice najvažnije. Nakon toga sve može ići u našu korist", istakao je Dijamant.