Humanitarna utakmica na Mojmilu
2

Džeko, Spahić, Ibišević, Ćatić... za djecu sa posebnim potrebama

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometni savez BiH i UNICEF organizovat će humanitarnu utakmicu u okviru obilježavanja 27. rođendana reprezentativca Edina Džeke. Utakmica će bit odigrana u 15:00 sati na Mojmilu u dvorani Ramiz Salčin.

Na utakmici za djecu sa posebnim potrebama očekuje se prisustvo više od 1.000 mališana koji će imati priliku da se upoznaju i fotografišu sa svojim nogometnim idolima.

Osim Dijamanta, na utakmici će učestvovati Emir Spahić, Asmir Begović, Zvjezdan Misimović, Senijad Ibričić, Ognjen Vranješ, Haris Medunjanin i specijalni gost bokser Adnan Ćatić. Sa klupe će ih predvoditi Safet Sušić. Trener ekipe Specijalne olimpijade, koju čini 27 dječaka i djevojčica, će biti biti proslavljena bh. sportistkinja i olimpijka Kada Delić.

Kako je kazao predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić, današnjim potpisivanjem memoranduma počela je dugoročna saradnja između UNICEF-a, čiji je Edin Džeko amabasador, i NS BiH. Begić je dodao i to kako Savez u našoj zemlji zajedničkim snagama radi na projektu izgradnje mini terena u školama za djecu sa posebnim potrebama, a za koje je UEFA osigurala sredstva.

Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH, kazala je kako su djeca sa posebnim potrebama često nevidljiva u našem društvu.

"Ne viđate ih često na ulicama, nisu prisutni u statistikama, politikama, strategijama, budžetima, ostaju zanemareni... Manifestacija poput ove prilika je da se društvo podsjeti da su oni tu i da žive sa nama", kazala je Bauer.

Jasmin Ligata, PR Edina Džeke, kaže kako je ovo bila ideja bh. napadača.

"On kao vrhunski sportista uživa u humanitarnom radu, što je pokazao u nekoliko prilika. Ovdje ćemo na jednom mjestu imati blizu hiljadu dječaka i djevojčica sa kojima će se Edin družiti", kazao je Ligata.

Početni udarac na ovoj utakmici izvest će Josip Adžaip, bh. predstavnik na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama u Koreji, koji je u disciplini Super-G osvojio peto mjesto.