Bundesliga, 28. kolo
0

VIDEO / Džeko s dva pogotka "uništio" ekipu Mainza

Totalsport
Edin Džeko s dva je elegantna gola donio sva tri boda Wolfsburgu s gostovanja kod Mainza (2-0), u 28. kolu Bundes lige. U 83. minuti zabio je na dodavanje Zvjezdana Misimovića, kojem je to bila deseta ovosezonska asistencija, lijevom nogom, a osam minuta kasnije na ubacivanje Riethera desnom.

Došao je do broja od 16 bundesligaških golova izjednačivši se sa Stefanom Kieβlingom. Uvjerljivo vodi u poretku najkorisnijih igrača lige s 25 bodova (16 golova, devet asistencija).

Nogometaši Stuttgarta pobijedili su Bayern na minhenskoj Allianz Areni 2-1 u utakmici. Bavarcima je to prvi ovosezonski domaći poraz. Domaći je sastav poveo u 32. minuti, golom Olića, a na asistenciju Pranjića.

Na asistenciju Cacaua u 41. je minuti izjednačio Träsch, a holandski je trener Louis van Gaal na poluvremenu u svlačionici ostavio i Olića i Pranjića ubacivši umjesto njih svoje najveće zvijezde, Francka Riberyja i Arjena Robbena. Rezultiralo je to porazom nakon što je u 50. minuti Cacau još jednom asistirao, ovaj put za pogodak Rumuna Marice.

Eventualni pobjednik derbija kola, koji se kasnije danas igra između trećeplasiranog Bayera i drugoplasiranog Schalkea u Leverkusenu, može preteći Bavarce na čelu tabele.

Do uvjerljive je pobjede stigao Köln, koji je u Hannoveru slavio s uvjerljivih 4-1. Briljirao je Srbin Zoran Tošić s dva lijepa gola, premijerna kad je Bundesliga u pitanju, a pobjedi Kölna, petoj ove sezone u gostima, pripomogao je i Hannoverov igrač Balitsch drugim žutim kartonom u 45. minuti.

Werder je na svom Weserstadionu pobijedio Nürnberg 4-2, a dva je gola zabio stoper Per Mertesacker. Hertha i Dortmund su odigrali bez golova.

Bundesliga, 28. kolo:

Bayern – Stuttgart 1-2 (Olić 32 / Trasch 41, Marica 50)

Weder – Nürnberg 4-2 (Mertesacker 1, 20, Borowski 36, Fritz 90+2 / Frantz 47, Choupo-Moring 63 - 11m)

Mainz – Wolfsburg 0-2 (Džeko 83, 90+1)

Hannover – Köln 1-4 (Tošić 12, 71, Petit 20, Novakovič 28-11m / Cherundolo 81)

Hertha – Borussia D. 0-0

Bayer – Schalke (18.30)