Liga prvaka
0

Džeko protiv Napolija, spektakl u Zagrebu

Sarajevo-x.com
U srijedu navečer se igraju utakmice prvog kola grupne faze Lige prvaka u okviru grupa A, B, C i D. Jedan od najinteresantnijih duela bh. javnosti će vjerovatno biti onaj između Manchester Cityja i Napolija, gdje će bh. reprezentativac Edin Džeko sa svojim saigračima pokušati pobijediti i najaviti žestoku borbu za vrh tabele.

Grupa A

Manchester City - Napoli

Manchester City će u elitnom evropskom klupskom takmičenju zaigrati nakon 43 godine. Trener Roberto Mancini zaista ima respektabilnu ekipu čiji je dio i bh. reprezentativac Edin Džeko. Bit će ovo prilika za našeg napadača da zatrese mrežu i na evropskoj sceni u dresu svog kluba. Apetiti "građana" u Ligi prvaka su s razlogom veliki. Njihov protivnik je uvijek neugodni Napoli, čiji igrači ne zaziru od velikih protivnika.

Villareal - Bayern

Španski Villareal će započeti takmičenje u Ligi prvaka protiv Bayerna iz Minhena. "Žuta podmornica" je oduvijek važila za borbenu i čvrstu ekipu, ali su Bavarci zaista u formi, barem što se Bundeslige tiče. Ovo bi mogao biti jedan od zanimljivijih duela.

Grupa B

Lille - CSKA Moskva

Ovo će biti prvi susret Lillea i CSKA Moskve u historiji ovih klubova. Lille se u sezoni 2004/05 susreo sa ruskim Zenitom. Francuzi su slavili rezultatom 2:1. Kakve će biti sreće protiv CSKA za koji nastupa bh. reprezentativac Elvir Rahimić, ostaje da se vidi.

Inter - Trabzonspor

Inter će u prvom kolu dočekati veoma kvalitetnu ekipu Trabzonspora. Talijanski klub je Ligu prvaka osvojio u sezoni 2009/10 pod vodstvom Josea Mourinha. No, odlaskom Portugalca, stvari su krenule u negativnom pravcu. Prošle sezone se u Ligi prvaka igrači ovog kluba nisu proslavili, a prepustili su i naslov prvaka Italije ljutom rivalu Milanu.

Iako je talijanska ekipa favorit na papiru, gosti iz Turske bi definitivno mogli napraviti iznenađenje, jer je Inter pokazao dosta slabosti u prvenstvenoj utakmici protiv Palerma izgubivši rezultatom 4:3.

Grupa C

Basel - Otelul Galati

Bazel će na otvorenju nove sezone Lige prvaka igrati sa pridošlicom u ovom takmičenju, rumunskom ekipom Otelul Galati. Basel ja prvak Švicarske, kao što je i Otelul Galati u Rumuniji. U ovom duelu se također očekuje velika borba.

Benfica - Manchester United

Manchester United u novu sezonu takmičenja u Ligi prvaka kreće utakmicom protiv Benfice. United je prošle godine u finalu poražen od Barcelone. Benfica je poznat protivnik ekipi koju vodi Alex Fergunson. Manchester United čak 18 mjeseci nije izgubio utakmicu u ovom takmičenju na gostujućim terenima. U ovom klubu su svi uvjereni kako će se to i nastaviti.

Grupa D

Dinamo Zagreb - Real Madrid

Posljednji nastup Dinama u Ligi prvaka se dogodio 1999. godine. Zagrepčani su u nekoliko navrata bili blizu plasmana u grupnu fazu, ali im to nije uspjelo. No, sada su ponovo u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, a u goste im dolazi veliki Real Madrid, kraljevski klub "gladan" trofeja.

U Zagrebu vlada velika euforija, ekipa je motivisana, ali je Real i dalje veliki favorit.

Ajax - Lyon

Ajax i Lyon su se sastali na otvorenju Lige prvaka u sezoni 2002/03 kada je holandski klub na Amsterdam Areni slavio rezultatom 2:1. Dva gola je tada dao Zlatan Ibrahimović, dok je za Francuze pogodio Sonny Anderson. Da li će Ajax uspjeti ponoviti uspjeh, ili će Lyon naći snage za osvetu, ostaje da se vidi.

Sve utakmice se igraju u terminu od 20:45 sati.