2. kolo Lige prvaka
0

Džeko prijeti Bayernu, Rahimić dočekuje Inter

Piše: D. B.
U utorak je na rasporedu osam utakmica 2. kola Lige prvaka. Susreti se igraju u okviru grupa A, B, C, D. Mnogima će najvjerovatnije najzanimljivija utakmica biti sudar Bayerna i Manchester Cityja. Za "građane" će nastupiti bh. reprezentativac Edin Džeko koji se vraća na njemački stadion,ali u dresu Cityja.

Grupa A

Bayern - Manchester City

Bayern je u prvom kolu napravio velik posao kada je riječ o prolasku u narednu fazu Lige prvaka. Bavarci su na gostujućem terenu savladali Villareal rezultatom 2:0. Bavarci su u formi i u domaćem prvenstvu, tako da će i u utakmici protiv Cityja tražiti pobjedu pred svojim navijačima.

S druge strane, City je u prvom kolu dočekao Napoli. "Građani" su bili bolja ekipa u prvom i dijelom drugog poluvremena. Veliki broj propuštenih prilika znalački je iskoristila ekipa Napolija, tačnije njihov napadač Cavani. No, da City ne bi ostao praznih ruku, pobrinuo se Kolarov. City je u ovom susretu pokazao da je odlična i opasna ekipa, ali i ekipa čije greške obično skupo koštaju. Utakmica protiv Bayerna je prilika za dokazivanje.

Napoli - Villareal

Nakon što je osvojio bod u Manchesteru u prvom kolu, Napoli na svom terenu dočekuje Villareal. Španskoj ekipi očajno trebaju bodovi nakon poraza od Bayerna u prvom kolu. "Žuta podmornica" je ekipa koja je poznata po napadačkoj igri. Napoli također na svom terenu želi pobjedu kako bi se istakla kandidatura za prolaz dalje.

Grupa B

CSKA Moskva - Inter

CSKA, za koji igra bh. reprezentativac Elvir Rahimić, ostvario je dobar rezultat kod Lillea u prvom kolu. Utakmica je završena rezultatom 2:2. S bodom na kontu će Moskovljani pokušati iznenaditi ekipu Intera koja je izgubila u prvom kolu na svom terenu od Trabzonspora. Klub iz Milana je otpustio trenera Gian Piera Gasperinija nakon niza poraza, te je sada na kormilu ove ekipe iskusni Claudio Ranieri. Ukoliko želi prolaz dalje, Inter će morati u ovom susretu ići na pobjedu. Talijanska ekipa ima respektavilne igrače, ali je dosta ranjiva. Da li će CSKA napraviti još jedan podvig ili će se Inter vratiti u trku za vrh, ostaje da se vidi.

Trabzonspor - Lille

Ekipa Trabzonspora se u grupnu fazu Lige prvaka plasirala nakon suspenzije Fenerbahcea. U prvom kolu je šokirala nogometnu javnost pobjedom nad Interom i to na gostujućem terenu. U drugom kolu turska ekipa dočekuje Lille. Francuzi imaju imperativ osvajanja bodova u ovoj utakmici ukoliko žele napraviti nešto u grupnoj fazi, jer u trećem kolu igraju protiv Intera, daleko opasnijeg protivnika.

Grupa C

Manchester United - Basel

Ekipa Alexa Fergusona je na otvaranju Lige prvaka osvojila bod na gostovanju kod Benfice. "Crveni vragovi" također imaju imperativ pobjede u ovom susretu. Uz sav respekt Baselu, mnogi vjerovatno očekuju da će u ovoj utakmici United demonstrirati svu svoju snagu.

Otelul Galati - Benfica

Otelul Galati je rumunski predstavnik koji je u prvom kolu poražen od Basela rezultatom 2:1. U drugom kolu dočekuju vrlo neugodnu Benficu koja ima velike apetite u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Portugalci su uspjeli kod kuće sa Manchester Unitedom odigrati neriješeno 1:1.

Grupa D

Lyon - Dinamo Zagreb

Lyon je u prvom kolu odigrao neriješeno protiv Ajaxa na gostovanju na Amsterdam Areni. Francuska ekipa je čest sudionik Lige prvaka, te će na svom terenu pokušati osvojiti važna tri boda u borbi za vrh. S druge strane, Zagrepčani su na svom stadionu pružili odličan otpor Real Madridu, ali su poraženi sa 1:0. Ekipa Krunoslava Jurčića je definitivno željna dokazivanja. Sam plasman u grupnu fazu je za hrvatski klub veliki uspjeh, tako da se može očekivati otvorena utakmica sa dosta prilika na obje strane. Real Madrid - Ajax Ekipa portugalskog trenera Josea Mourinha je pokazala dosta slabosti u utakmici protiv Dinama na Maksimiru, uprkos pobjedi rezultatom 1:0. Realovim zvijezdama ne ide baš najbolje ni u domaćem prvenstvu. Prilika za iskupljenje je utakmica protiv Ajaxa, ali treba napomenuti da ni holandski prvak ne dolazi na Santiago Bernabeu mašući bijelom zastavicom.

Sve utakmice se igraju u terminu od 20:45 sati, osim one u Moskvi između CSKA i Intera, koja počinje u 18 sati.