Nogomet
648

Džeko pred utakmicu s Interom: Vidio sam rat, više me ničega nije strah

Piše: D. B.
Edin Džeko
Edin Džeko
Kapiten reprezentacije BiH i napadač Rome Edin Džeko je govorio o narednoj utakmici Serije A protiv Intera, o svojoj odluci da umjesto Juventusa odabere Romu, te o djetinjstvu tokom rata u BiH.

"S ove tačke gledišta, utakmica protiv Intera neće biti odlučujuća, ali je veoma važna. Ko pobijedi, dobit će na samopouzdanju, pa zbog toga uopće ne razmišljam o porazu. Ove sezone u Seriji A nema izrazitog favorita, pa u utrci učestvuje nekoliko klubova, Roma, Inter, Napoli i Fiorentina. Tu je i Juventus koji je veliki klub i koji će se brzo oporaviti", izjavio je Džeko.

U ekipi Intera je izdvojio dvojicu najopasnijih igrača, a jedan od njih je njegov bivši saigrač iz Manchester Cityja,

"Moj bivši saigrač Stevan Jovetić je sjajan, fenomenalan nogometaš, a tu je i Mauro Icardi. Stevanu želim mnogo sreće, ali poslije sljedeće utakmice", rekao je napadač Vučice.

Edin je za Romu u Seriji A postigao jedan gol ove sezone i to upravo protiv Juventusa u 2. kolu Serije A. Od tada je bez gola u šest utakmica, ali tvrdi da ga golgeterski "post" ne zabrinjava.

"Nisam sretan, želim prekinuti 'post', ali mi postizanje golova nije opsesija. Važniji je klub i titula, jer Roma nije bila šampion poprilično dugo. Titula bi bila veoma važna za klub. Siguran sam da bi svi bili zadovoljni ukoliko bih ja ostao na jednom golu, a Roma na kraju osvoji titulu. Ipak, vjerujem da će golovi doći", kazao je Džeko.

Kada je postalo jasno da će napustiti Manchester City, Edin Džeko je umjesto Juventusa izabrao Romu kao svoj novi klub.

"Želio sam doći ovdje, da nije tako, ne bih ni došao. Uvijek sam smatrao da je Italija najbolja zemlja za nogomet, pa sam se želio okušati ovdje. Naravno, novi stadioni bi unaprijedili razvoj nogometa, kao što je slučaj u Njemačkoj i Engleskoj", dodao je bh. reprezentativac.

Džeko je rekao da se ne boji Intera i problema u nogometu, jer je kao dijete preživio rat u BiH i više se ničega ne boji.

"Rat je djeci ukrao djetinjstvo. To je bio najgori period mog života, Nas 15 je živjelo u prostoru od 37 kvadrata. Bilo je dana kad nismo imali šta jesti. Moj otac je išao na ratište svaki dan, a kada bi se začule sirene, plašio sam se da ću umrijeti. Kada bismo otišli u podrume, nikad nismo znali koliko ćemo u njima ostati. Neka iskustva vas nauče da cijenite život više. Kada se bojite za život i svoju porodicu, problemi u nogometu su ništa. Ne dajem golove? Uredu, pogodit ću na sljedećoj utakmici. Druge stvari su važnije", završio je Džeko.

Utakmica Inter - Roma se igra u subotu od 20:45 sati.