Nogomet
10

Džeko: Poslije odlaska na Mundijal mislili smo da će stvari biti lakše

Piše: E. B.
Edin Džeko je u ekskluzivnom intervjuu za FIFA TV izjavio kako je ponosan na odlazak naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu pretprošle godine, no i da je sada možda i teže otići na neko veliko takmičenje.

Na početku intervjua Džeko je razgovarao o utiscima u Rimu i navikavanju na život u Italiji.

"Tek sam tri mjeseca u Rimu, ali sam veoma sretan. Drukčije je nego u Manchesteru, posebno vrijeme i hrana. Italijanska hrana je najbolja na svijetu i nije mi se teško bilo prilagoditi", izjavio je Džeko, o kojem su pohvalno pričali i njegov saigrač iz Rome i reprezentacije Miralem Pjanić, te selektor naše reprezentacije Mehmed Baždarević.

Džeko se potom prisjetio velikog uspjeha i historijskog odlaska BiH na Svjetsko prvenstvo prije dvije godine u Brazilu.

"U centru grada je bilo 50.000 ljudi. Nemoguće je to opisati, mora čovjek to doživjeti. Hvala Bogu da smo se kvalifikovali jer je prvi put uvijek najteže. To je ono o čemu smo svi sanjali. Iako smo izgubili u prvom meču od Argentine, ljudi su bili ponosni na nas, a definitivno i mi sami na sebe", kaže Džeko, te dodaje kako je bilo izuzetno teško igrati posljednji meč na Mundijalu.

"Nakon utakmice protiv Nigerije bilo je teško igrati posljednji meč protiv Irana. Znali smo da smo ispali, ali pokazali smo karakter, pobijedili smo 3:1 i ta pobjeda je ušla u historiju", govori kapiten naše reprezentacije, koji je razočaran što se naša selekcija nije plasirala i na Evropsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Francuskoj.

"Poslije odlaska na Svjetsko prvenstvo mislili smo da će poslije toga stvari biti lakše, ali možda je sada i teže zbog pritiska", rekao je, između ostalog, Džeko za FIFA TV.