Transfermarkt.de
0

Džeko na popisu stotinu najskupljih igrača

Totalsport
Najuglednija svjetska internet stranica koja se bavi transferima nogometaša, Transfermarkt.de, donijela je popis od 100 najskupljih igrača svijeta u ovom trenutku.

Na to ju je ponukala rastrošnost Realove predsjednika Florentina Pereza, koji je samo dosad na četiri pojačanja iskrcao preko 200 miliona eura.

Vrh popisa tako predvode dvije najuglednije zvijezde svjetskog nogometa u ovom trenutku, Barcelonin Argentinac Lionel Messi i Realov Portugalac Ronaldo, čije je vrijednosti transfermarkt.de jednako procijenio na 60.000 miliona eura. Zanimljivo je da je Transfermarkt.de Ronaldovu vrijednost procijenio čak 34 miliona manje nego što je Real platio za njegovu kupovinu.

Dalje se na popisu nalaze Kaka, Steven Gerrard i Fernando Torres, a najvrjedniji igrač s prostora bivše Jugoslavije je Srbin Nemanja Vidić, branič Manchester Uniteda, koji je procijenjen na 35 miliona eura, te zauzima 15. mjesto na listi.

Bosanskohercegovači reprezentativac i napadač Wolfsburga Edin Džeko zauzeo je 96. poziciju (18 miliona eura).

Od hrvatskih nogometaša na popisu je jedino veznjak Tottenhama Luka Modrić koji je zauzeo 91. mjesto, a njegove su noge vrjednovane s 18,5 miliona eura.

Popis najskupljih nogometaša svijeta prema Transfermarktu:

  1. Lionel Messi (Barcelona) 60 miliona eura
  2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 60
  3. Kaka (Real Madrid) 55
  4. Steven Gerrard (Liverpool) 50
  5. Fernando Torres (Liverpool) 45
  6. Zlatan Ibrahimović (Inter) 45
  7. Frank Lampard (Chelsea) 45
  8. Xavi (Barcelona) 44
  9. David Villa (Valencia) 42
  10. Andres Iniesta (Barcelona) 42 ...
  1. Edin Džeko (Wolfsburg) 18