Bild
0

Džeko je najkompletniji napadač Bundeslige

Totalsport
Edin Džeko (Foto: AP)
Edin Džeko (Foto: AP)
U prošloj bundesligaškoj sezoni, u kojoj je Wolfsburg osvojio naslov prvaka, dva najbolja strijelaca lige bili su Grafite i Edin Džeko. Brazilac je postigao 28, a Bosanac 26 golova.

Ove sezone je situacija drugačija, pa listu najboljih klupskih strijelaca predvodi bh. "dijamant" s dvanaest postignutih pogodaka, dok je Grafite na svom kontu golova ima upisanu brojku osam.

Vodeći strijelac njemačke Bundeslige Bayerov je nogometaš Stefan Kießling s četrnaest postignutih golova, a hoće li po završetku sezone Džeko prestići konkurenciju i okititi se naslovom najboljeg topnika lige upitao je bh. napadača njemački Bild.

"U nogometu je sve moguće", odgovorio je Džeko kojeg tiražni njemački dnevnik naziva najkompletnijim napadačem u Topu 10 strijelaca lige.

"Niko drugi nije postigao pet golova lijevom, pet desnom nogom, jednog glavom i jednog iz jedanaesterca", argumentira se.

Kada bi danas završila Bundesliga Džeko i Kießling podijelili bi naslov za najkorisnijeg igrača njemačkog nogometnog prvenstva.

S 20 osvojenih bodova, a oni se dobivaju zbrojem golova i asistencija, Wolfsburgov i Bayerov igrač izjednačeni su na prvom mjestu. Kießling je vrh zaslužio nakon 14 golova i šest asistencija, Džeko uz 12 pogodaka i osam dodavanja saigračima za gol.

Dodajmo da se na podjeli visokog sedmog mjesta nalazi bh. napadač Hoffenheima Vedad Ibišević s 15 bodova (devet golova, šest asistencija), dok je na podjeli 11. još jedan Wolfsburgov BiH as, Zvjezdan Misimović. Sakupio je 14 bodova uz pravilnu raspodjelu golova i asistencija, po sedam u svakoj statističkoj koloni.