Nogomet
110

Džeko ipak efikasan: U posljednja četiri nastupa za Romu postigao četiri gola

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Edin Džeko, napadač rimske Vučice, dao je u posljednje četiri utakmice četiri pogotka za Romu. U utorak naveče je postigao jedini gol za svoj tim u visokom porazu od Barcelone u Ligi prvaka kada je bilo 6:1 za domaće. Osim toga, kapiten bh. nogometne reprezentacije nije iskoristio jedanesterac. Njegov udarac u 82. minuti odbranio je golman katalonskog tima Marc-Andre ter Stegen.

Ipak, učinak napadača Rome u posljednjim utakmicama je sjajan i opravdava svoj angažman u redovima rimskog kluba.

Svoju golgetersku seriju Džeko je počeo 4. novembra u okršaju protiv Bayera iz Leverkusena u elitnom evropskom klupskom takmičenju. Izabranici Rudija Garcije slavili su 3:2 u glavniom italijanskom gradu, a nekadašnji nogometaš Željezničara, Wolfsburga i Manchester Cityja postigao je drugi pogodak za domaće.

Potom je u okršaju s ljutim rivalom Lazijom matirao Marchettija s jedanaest metara za 1:0, a prethodno je izborio kazneni udarac. Roma je na kraju slavila 2:0.

Prošle sedmice u prvenstvenom dvoboju s Bolognom Džeko je ponovo pogodio s jedanaest metara. Gol je postigao u 72. minuti i u tim trenucima Vučica je povela 2:1. Ipak, rezultat je na kraju glasio 2:2.

Učinak gol po utakmici Džeko je zadržao u već pomenutom porazu od Barcelone kada je u posljednjim trenucima glavom pogodio mrežu Katalonaca.

Ovome treba dodati da je u utakmicama baraža postigao jedini pogodak za bh. reprezentaciju u dvomeču s Irskom. Kapiten je poentirao u zeničkom dvoboju kad je bilo 1:1.

Statistika pokazuje da je Edin Džeko u posljednjih šest utakmica (uključujući i reprezentaciju) postigao pet golova. Samo u Dublinu nije uspio pogoditi mrežu protivnika.