Nogomet
22

Džeko, Ibišević, Spahić i ostali zasjenili Messija

Klix.ba
Zmajevi će imati nevjerovatnu podršku u St. Louisu u utakmici protiv Argentine
Zmajevi će imati nevjerovatnu podršku u St. Louisu u utakmici protiv Argentine
Narednog mjeseca nogometna reprezentacija BiH igrat će prijateljsku utakmicu sa Argentinom na stadionu bejzbol tima Cardinals u St. Louisu, ukoliko Zmajevi osiguraju direktan plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014.

Grad St. Louis, poznatiji kao "Mala Bosna", već se uveliko priprema za ono što će se desiti 18. novembra. Amerikanci koji žive u ovom gradu vesele se dolasku Lionela Messija, najboljeg nogometaša današnjice.

Međutim, Bosanci i Hercegovci, njih više od 70.000, kažu da na meč ne dolaze vidjeti argentinskog čarobnjaka, već bh. nogometne zvijezde Edina Džeku, Vedada Ibiševića, Emira Spahića...

"Bit će uzbudljivo gledati nogometne uzore, Džeku, Ibiševića i ostale u reprezentaciji. Ovo je lijepa prilika za bh. zajednicu u SAD-u", kazao je Adnan Gabeljić, napadač Univerzitetskog nogometnog tima iz St. Louisa. On je u SAD stigao 1999. godine, kada je imao samo sedam godina.

Za Vedada Ibiševića ovo će biti svojevrstan povratak kući. Naime, on je u ovaj američki grad stigao sa porodicom kao dječak. Odmah se počeo baviti nogometom i na univerzitetu za koji Gabeljić igra danas, Ibišević je bio proglašen nogometašem godine 2003.

"Bio sam skeptičan da ću ikada ovdje vidjeti bh. reprezentaciju", dodaje Gabeljić. Ovo će biti drugi put ove godine da se na Busch stadionu igra neka prijateljska nogometna utakmica. Ovog ljeta Džeko je već gostovao u St. Louisu sa Manchester Cityjem, u okviru američke turneje. Građani su savladali Chelsea, a Džeko je bio zvijezda utakmice. Na tribinama je bilo više od 48.000 gledatelja, većinom Bosanaca i Hercegovaca koji su došli videti Dijamanta. Karte za tu utakmicu rasprodane su za samo 20 minuta.

Lionel Messi, koji je trenutno povrijeđen, trebao bi biti spreman do te utakmice i biti najveća zvijezda na terenu. Međutim, to ovaj put neće biti tako, ne u St. Louisu i ne dok je BiH protivnik Argentine.

"Ima nas dovoljno da popunimo stadion", kaže Gabeljić za portal St. Louis Bosnians.