Nogomet
666

Evropska liga / Džeko hat-trickom pomeo Plzen i odveo Romu u nokaut fazu, fenomenalan gol Perottija

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U grupi E odigrane su utakmice 5. kola Evropske lige, a najveću pažnju privukao je meč u Rimu gdje je Edin Džeko odveo Romu u šesnaestinu finala.

Roma je u grupi E ovjerila plasman u šesnaestinu finala takmičenja gdje će putovati sa prvog mjesta tabele, a najvažniju ulogu u tome odigrao je Edin Džeko koji je postigao tri gola i upisao asistenciju.

Na otvaranju meča oba tima su napravila nekoliko obećavajućih napada, ali golmani nisu imali velike razloge za brigu. To se promijenilo u 11. minuti kada je Edin Džeko nakon solo akcije na desnoj strani gostujućeg šesnaesterca fantastičnim udarcem desnom nogom matirao Kozačika pogodivši desne rašlje njegovog gola.

Dvije minute kasnije odlična intervencija Kozačika spriječila je Džeku da dođe do svog drugog gola na utakmici, a onda je u 18. minuti Plzen stigao do izjednačenja. Nakon centaršuta Kovarika mrežu domaćeg tima glavom je pogodio Zeman.

Narednih 20-ak minuta nije bilo šansi pred golovima, a novo ubuđenje stiglo je u 37. minuti kada Džeko dolazi do izgledne situacije za gol, ali bio je neprecizan. Dijamant je imao odličnu šansu u 42. minuti, ali lopta nakon udarca iz voleja odlazi preko gola.

Sjajnu šansu za novo vodstvo Rome u 45. minuti imao je Salah koji je pogodio stativu i na odmor se otišlo uz rezultat 1:1.

Roma je munjevito krenula i u drugom poluvremenu, a prvu veliku šansu imao je Paredes koji topovskim udarcem pogađa prečku u 50. minuti. Samo minutu kasnije Kozačik zaustavlja Salaha u namjeri da postigne gol.

Plzen je imao povoljan rezultat ponajviše zahvaljujući raspoloženom Kozačiku i nesreći Rome koja je dva puta pogodila okvir gola, ali nijedno ni drugo nije spasilo češki tim kada je Džeko u 61. minuti nakon centaršuta Rudigera odličnim udarcem glavom pogodio za 2:1.

Pobjedu Rome potvrdio je Perotti u 82. minuti i to na genijalan način. Argentinac je nakon dodavanja Džeke sa nekih 14 metara iskosa rabona udarcem savladao Kozačika. "Šlag na tortu" svojim hat-trickom stavio je Edin Džeko u 88. minuti..

Bio je to peti Džekin gol u njegovoj petoj utakmici u Evropskoj ligi ove sezone, odnosno peti u posljednja dva nastupa u ovom takmičenju. Džeko je ukupno u ovoj sezoni postigao 15 golova u 20 nastupa u svim takmičenjima.

U drugom meču grupe E Austria Beč je na svom terenu poražena od Astre (2:1). Rotpuller je donio prednost domaćem timu, a onda je u 65. minuti Grunwald dobio crveni karton i otežao posao Austriji. Astra je iskoristila brojčanu prednost i golovima Floree (79') i Budescua (88' penal) stigla do pobjede.

Grupa E: Roma - Plzen 4:1, Austria Beč - Astra 1:2. Poredak: Roma* 11, Astra 7, Austrija 5, Plzen 3.

    • klub koji se plasirao u šesnaestinu finala.