Nogomet
65

Džeko asistent u porazu Cityja od Barcelone, PSG rutinski protiv Bayera

Piše: J. H.
PSG - Bayer (Foto: AFP)
Nakon sinoćnjih prvih uzvratnih utakmica osmine Lige prvaka i prolaska Bayerna i madridskog Atletica, večeras smo saznali još dva putnika u daljnju fazu ovog takmičenja. To su Barcelona i PSG koji su ud dvomeču bili bolji od Manchester Cityja i Bayera iz Leverkusena

Barcelona - Manchester City 2:1

Katalonci su se u prvom susretu iz Manchestera vratili sa pobjedom od 2:0. Međutim, Građani bez trenera Manuela Pellegrinija koji je u tom susretu zaradio kaznu od dvije utakmice, na Nou Camp su stigli željni revanša i prolaska u četvrtfinale. Bh. reprezentativac Edin Džeko ostao je na klupi, a pomoćni trener ekipe sa Etihada u napad je stavio samo Kuna Aguera.

Odličan početak utakmice najavio je mnoštvo golova, ali su gledatelji u prvom poluvremenu vidjeli tek nekoliko šansi za gol, uglavnom igrača Barcelone. Neymar i Messi su najviše prijetili Hartu, a mogli su do vodstva u 39. minuti. Prethodno, Brazilac je zatresao Cityjevu mrežu, ali je bio u ofsajdu. Nasri je odmah uzvratio, ali Valdes je bio na mjestu i odbranio šut Francuza.

Nakon prvih 45. minuta nije bilo golova na Nou Campu. Početkom drugog dijela u igru je ušao Džeko zamijenivši Aguera koji se večeras nije proslavio. Upravo je bh. reprezentativac odmah zaprijetio golmanu Blaugrane, ali Valdes bez problema brani njegov šut.

Dijamant je mogao dovesti City do vodstva, ali je Valdes ponovo odbranio njegov šut. Džeko je odlično glavom šutirao nakon ubacivanja Kolarova sa strane, ali golman Barcelone vrhovima prstiju brani i šalje loptu u korner.

Pritisak Barcelone na odbranu gostijuće ekipe se isplatio u 67. minuti. Fabregas je odlično pronašao Argentinca koji s lakoćom savladava Harta za vodstvo Barcelone

U nastavku, Džeko je oboren u šesnaestercu, ali sudija nije pokazao na bijelu tačku. Zbog protesta, Zabaleta je zaradio drugi žuti karton i automatsko isključenje tako da su Građani ostali sa deset igrača na terenu.

Građani su izjednačili preko Kompanyja koji je iskoristio odličnu asistenciju Džeke glavom. Međutim, Alves je u sudijskoj nadoknadi donio pobjedu Barceloni .

PSG - Bayer Leverkusen 2:1

Parižani su osigurali prolazak dalje već u prvom meču u Leverkusenu kad su domaću ekipu savladali rezultatom 4:0. Za Ibrahimovića i društvo večerašnja utakmica je bila samo formalnost, a kapiten bh. reprezentacije Emir Spahić nije nastupao zbog crvenog kartona koji je dobio u prvoj utakmici.

No, da Apotekari u Pariz nišu došli turistički, pokazao je i gol u ranoj fazi utakmice. Već u trećoj minuti Sidney Sam pospremio je loptu u mrežu golmana Sirigua nakon centaršuta. Deset minuta kasnije, Marquinhos je izjednačio na Parku prinčeva. Gosti iz Njemačke mogli su ponovo do vodstva, ali penal u gol nije pretvorio Simon Rolfes.

Potpuni preokret desio se u 54. minuti kad je Ezequiel Lavezzi doveo PSG u vodstvo.

Leverkusen je u 67. minuti ostao bez igrača na terenu nakon što je Emre Can dobio drugi žuti karton. Do kraja utakmice, rezultat u Parizu se nije mijenjao.