IFFHS
0

Džeko 9. napadač na svijetu, Guardiola najbolji trener

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Trener Barceloninih igrača Josep Guardiola proglašen je najboljim u konkurenciji nogometnih stratega u 2009. godini u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS) iz Kölna. Bh. strijelac Edin Džeko nalazi se na visokom devetom mjestu u poretku napadača. Od ukupno dvanaest golova osam ih je postigao za reprezentaciju, a četiri za Wolfsburg.

Šest naslova najbolje ekipe kroz takmičenja na kojima je Barcelona u 2009. sudjelovala (špansko prvenstvo, Kup kralja, Ligu prvaka, španski i evropski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo) pod palicom Guardiole donijela su španskom treneru 300 bodova stručnog žirija.

Drugoplasirani u tom poretku, Sir Alex Ferguson (Manchester United) sakupio ih je 137, a Interov trener Jose Mourinho na trećem mjestu 66.

Proglašeni su i najbolji napadači godine, a ta je titula otišla u ruke Japancu Shiniju Okazakiju iz Shimizua.

IFFHS najboljeg napadača bira prema broju pogodaka u dresu reprezentacije i kluba u međunarodnim utakmicama. U slučaju jednakog broja golova uspješniji je onaj koji je više tresao suparničke mreže na susretima izabranih vrsta.

Baš na račun toga 15 Okazakijevih pogodaka (sve za Japan) vrednovani su bolje od učinka drugoplasiranog Chelseajevog napadača Obale Slonovače Didiera Drogbe (osam za reprezentaciju, 15 ukupno). Abdelmalek Ziaya nalazi se na trećem mjestu tog poretka. Svih svojih petnaest pogodaka postigao je na klupskom nivou za alžirski Setif.

IFFHS, lista najboljih svjetskih nogometnih trenera:

  1. Josep Guardiola (Barcelona) 300
  2. Sir Alex Ferguson (Manchester United) 137
  3. Jose Mourinho (Inter) 66
  4. Alejandro Javier Sabella (Estudiantes de La Plata) 54
  5. Mircela Lucescu (Šahtar) 50 ...

IFFHS, lista najboljih svjetskih nogometnih napadača:

  1. Shinij Okazaki (Shimizu FC S-Pulse / Japan) 15 (15 za reprezentaciju /0 za klub) 2.  Didier Drogba (Chelsea / Obala Slonovače) 15 (8/7)

3. Abdelmalek Ziaya (Entente Sportive de Sétif / Alžir) 15 (0/15) 4. David Villa (Valencia / Španija) 14 (11/3) 5. Carlos Alberto Pavón (Real Espańa / Honduras) 14 (9/5) ... 9. Edin Džeko (Wolfsburg / Bosna i Hercegovina) 12 (8/4)