Nogomet
761

Džekinih deset dana iz snova: Šest golova i tri asistencije

Piše: J. H.
Edin Džeko
Edin Džeko
Bh. reprezentativac Edin Džeko se nalazi u životnoj formi. U proteklih deset dana postigao je šest golova i upisao tri asistencije.

Odličan januarski niz bh. reprezentativca krenuo je na Etihadu u okviru prve polufinalne utakmice Capital One kupa u kojoj je Džeko postigao dva gola i upisao asistenciju.

Nakon toga, Građani su u okviru 21. kola Premiershipa gostovali kod Newcastlea, a Dijamant je ponovo zatresao mrežu u pobjedi od 2:0.

Tri dana kasnije, u ponovljenoj utakmici trećeg kola FA kupa, Blackburn je gostovao na Etihadu. Džeko je u toj utakmici bio dvostruki strijelac i asistent za gol Aguera.

Deset dana iz snova, napadač bh. reprezentacije zaključio je u 22. kolu, u utakmici protiv Cardiffa u kojoj je Džeko postigao svoj 16. gol u svim takmičenjima i 100. gol Cityja u ovoj sezoni.

Ove sezone, 27-godišnji Sarajlija na terenu je proveo 1.755 minuta, postigao 16 golova, upisao sedam asistencija.

Za bh. napadača, ovo je najbolji početak godine u dresu Manchester Cityja. U januaru prošle sezone, Džeko se u strijelce upisivao samo dva puta, protiv Stokea i Arsenala. Isti učinak imao je i u januaru 2012. godine kada je golove postigao protiv Wigana i Liverpoola.

U prvom mjesecu 2011., kada je stigao na Etihad, Džeko je postigao samo jedan gol i to u FA kupu protiv Notts Countyja.

Sa Alvarom Negredom i Kunom Aguerom koji su postigli po 21 gol u svim takmičenjima, Džeko trenutno čini najbolji napad u Evropi. Izabranici trenera Manuela Pellegrinija su u 34 ovosezonske utakmice postigli 103 gola.