Sa utakmice Sparta - Sarajevo
0

REPORTAŽA / Dvije hiljade kilometara za 90 minuta utakmice

Piše: A. K.
Navijači Sarajeva na polasku (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Navijači FK Sarajevo proputovali su više od dvije hiljade kilometara od glavnog grada naše zemlje do stadiona Generali Arena u Pragu i nazad samo kako bi gledali utakmicu svog kluba i domaće Sparte, u okviru 3. pretkola Evropske lige. Svoje žrtvovanje "opravdavaju" riječima ljubav i strast. Portal Sarajevo-x.com donosi vam reportažu sa gostovanja FK Sarajevo u Pragu.

Pjesma odjekuje

Odmah nakon žrijeba za 3. pretkolo Evropske lige, koji je FK Sarajevo donio gostovanje u Pragu protiv Sparte, navijači viceprvaka naše zemlje užurbano su se počeli pripremati za gostovanje u glavnom gradu Češke. Uz pomoć turističke agencije Sol Azur, organizovan je odlazak u Prag i gledanje utakmice na stadionu Generali Arena. Osim organizovanog gostovanja, mnogi ljubitelji tima sa Koševa u vlastitom aranžmanu krenuli su prema "zlatnom gradu".

Dan uoči polaska bilo je jasno da će Sarajevo imati, do ove utakmice, najveću podršku svojih vjernih tifoza na jednoj gostujućoj evropskoj utakmici. Prema realnim procjenama, očekivao se dolazak oko 500 navijača iz Sarajeva, dijaspore i navijača Dinama iz Dresdena, sa kojima Horde zla imaju prijateljske odnose.

Uz pjesmu i podršku onih koji nisu mogli putovati u Prag, pet autobusa je krenulo iz Sarajeva, pa je bilo jasno da će navijačka pjesma Hordi zla itekako odjekivati na Spartinom stadionu.

Kontrola na granici

Kolona je krenula uz, kako je to već uobičajno za naše prilike, policijsku pratnju koja se nastavila kroz entitet Republiku Srpsku, pa preko Hrvatske do Slovenije. Put je proticao bez ikakvih problema sve do izlaza iz Hrvatske, kada su tamošnji graničari odlučili otežati put bordo navijačima. Pretresanje kofera i ruksaka je značajno usporilo put prema Pragu, pa su navijači bili sve nervozniji, ne želeći bespotrebno gubiti vrijeme. Jedan od autobusa je došao u trenutku smjene graničnih policajaca, potom je pao sistem na računarima i zadržavanje na granici se razvuklo na četiri sata. Za razliku od hrvatskih graničara, Slovenci, inače na glasu kao neugodni graničari, svoj su posao obavili po kratkom postupku i veoma korektno.

Nakon ulaska u Evropsku uniju putovanje je nastavljeno ka Pragu. Prvi navijači su stigli još u srijedu, pa su stizale informacije o vremenu, situaciji u gradu i slično.

Dug put nije kvario raspoloženje, a atmosfera je bila sve bolja kako je broj kilometara na tabli pored ceste bio sve manji i manji. Uz pjesmu i smijeh navijači su ponavljali da je najvažnije da oni na tribinama ostave svoj glas, a da je sve ostalo do igrača na terenu.

Prvi autobusi u Prag su stigli u poslijepodnevnim satima. Da češka policija ništa nije prepustila slučaju pokazuje policijski doček ispred hotela u predgrađu Praga. Iako na diskretnoj udaljenosti, bez kontakta sa navijačima, policija je budno motrila na situaciju.

Okupljanje u Pragu

Nakon osvježenja i kratkog odmora, konvoj sa navijačima, uz jako policijsko obezbjeđenje, krenuo je prema hotelu gdje je bila smještena druga grupa navijača.

Susretom dvije grupe atmosfera je dovedena do usijanja. Degustirale su se češke pive i željno iščekivao trenutak kada će kolona krenuti prema stadionu. Ispred hotela zatekli smo nekoliko kolega novinara koji su nam prenijeli svoje dojmove iz Praga.

Sat i po prije utakmice navijački konvoj je krenuo prema stadionu. Svi su bili spremni na jako policijsko obezbjeđenje, a češka policija odranije je poznata po svojoj brutalnosti. Najbolje to znaju navijači Dinama iz Zagreba i Crvene zvezde koji su imali velikih problema sa domaćim policajcima. Međutim, svi su po izlasku iz autobusa bili pomalo zatečeni stotinama policajaca sa fantomkama na glavama, policajacima na konjima i helikopterom koji je neprekidno kružio iznad naših glava. Ipak, navijači se nisu dali omesti pa se zaorila pjesma iz njihovih grla, a brojni domaći navijači okupili su se ispred ulaza kako bi posmatrali dolazak gostiju iz Sarajeva i Dresdena.

Dolaskom i petog autobusa, nakon 22 sata vožnje, kompletirana je ekipa iz Sarajeva, a odmah je počelo i gromoglasno navijanje, koje je bivalo sve jače i jače sa svakim primljenim golom, a njih je ovaj put bilo i previše. Domaći simpatizeri sa susjednih tribina više su vremena provodili gledajući u Horde zla nego prateći dešavanja na terenu.

I nakon utakmice i debakla na terenu, gostujući navijači svoje su igrače ipak ispratili aplauzom i pjesmom, svjesni da je Sparta ipak suviše kvalitetan protivnik i da je nada u dobar rezultat ipak bila samo pusta navijačka želja.

Dio navijača vratio se u hotel pod jakom policijskom pratnjom, dok je jedan autobus iz Sarajeva odmah krenuo prema našem glavnom gradu, pa je 70-ak navijača putovalo gotovo dva dana kako bi samo odgledali utakmicu.

Uslijedio je predah u hotelu, a potom su se mnogi zaputili prema centru grada gdje su uživali u čarima praškog noćnog života.

Kišobrani u zraku

Da je rezultat na terenu bio barem za nijansu povoljniji, gostovanje u Pragu bilo bi idealno, što je pokazao i obilazak centra grada dan nakon utakmice. Krećući se od Narodnog muzeja prema Starogradskom trgu bili smo zatečeni nevjerovatnim brojem turista koji su hodali čuvenim praškim ulicama. Turista iz čitavog svijeta, od Kine do SAD-a, hodali su u velikim grupama, a njihov je vodič visoko držao kišobran ili cvijet koji služe kao orjentir. Imali smo sreće pa smo na Starogradski trg došli tačno u podne, kada su se poklopile kazalje na Astronomskom satu, trećem najstarijem na svijetu takve vrste i jedinom koji još uvijek radi.

Put prema Praškom dvorcu Hradčani, poveo nas je preko Karlovog mosta, koji datira iz 14. vijeka. Kolone turista prolazile su mostom dugim 515 metara, dok ih je pratila muzika mnogobrojnih uličnih svirača, koji su se svojski trudili zaraditi svaki novčić ubačen u šešir ili kutiju ispred njih.

Dugi uspon doveo nas je do najljepšeg praškog simbola, dvorca Hradčani, koji je od 9. vijeka bio sjedište kraljeva i careva. Danas predstavlja najveći srednjovjekovni dvorac na svijetu i sjedište predsjednika Češke Republike. Dug je 570 metara, a širok 130. Sa zidina dvorca, u čijem se podnožju nalaze mnogi restorani i pivnice, pruža se fantastičan pogled na "grad stotinu tornjeva", koji oduzima dah. Zidine dvorca čuva počasna straža čija smjena predstavlja omiljeni turistički događaj, nakon čega masa turista hrli prema unutrašnjosti katedrale.

Nakon dva dana provedena u Pragu, možemo samo poželjeti novi okršaj nekog bh. kluba i praških ekipa, zbog prilike za sportsku osvetu i šansu za novim susretom sa "zlatnim gradom".