Nogomet
162

Dvije godine od Maracane i Islanda: Ibiševićev gol u Brazilu i plasman rukometaša na SP

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prije dvije godine fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je prvi meč na velikim takmičenjima. U 1. kolu grupe F Svjetskog prvenstva u Brazilu Zmajevi su igrali protiv velike Argentine predvođene Leom Messijem.

Gaučosi su slavili sa 2:1. Prvo je Sead Kolašinac u trećoj minuti pogodio našu mrežu, a onda je Messi pogodio za 2:0 u drugom poluvremenu. Potom je rezervista Vedad Ibišević u 85. minuti postigao prvi gol na velikim takmičenjima u historiji naše reprezentacije.

Iako smo poraženi, gol Vedada Ibiševića i himna Bosne i Hercegovine na mitskoj Maracani ostavili su neizbrisiv trag u historiji ove zemlje.

Prizor gdje stoji jedanaest zagrljenih Zmajeva na kultnoj Maracani i slušajući himnu čekaju prvi sudijski zvižduk na prvom velikom takmičenju u historiji i dok prekoputa stoji Leo Messi i Argentina, nema cijenu i ništa nakon toga mu ne može smanjiti vrijednost.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Istog dana je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru. Izabranici selektora Dragana Markovića remizirali su u drugoj utakmici baraža rezultatom 29:29 protiv Islanda, a u prvom meču odigranom u Sarajevu bilo je 33:32 za naš tim što je značilo da ćemo učestvovati na prvom velikom takmičenju.

Zbog toga je 15. juni jedan od najznačajnijih dana u historiji bh. sporta.