Nogomet
4

Dvadeset tri različite postave u 23 utakmice: Gubi li Luis Enrique konce?

Klix.ba
Luis Enrique Martinez (Foto: EPA)
Luis Enrique Martinez (Foto: EPA)
Trener Barcelone Luis Enrique Martinez stalno uvodi promjene u početnu jedanaestorku, a nestalna forma tima pokazuje da u tome pretjeruje.

Analiza Goal.com je pokazala da je u posljednje 23 utakmice izabrao 23 različite postave, što pokazuje da još uvijek nije siguran koja je najjača strana ekipe. S obzirom na to da tim ne briljira na svim poljima, ovo je sigurno razlog za zabrinutost.

"Ne čitam kritike", kazao je ovaj 44-godišnjak nakon pobjede protiv Huesce od 8:1 u utorak. "Tako mi je savjetovao moj ljekar".

Ipak, Luis Enrique kritike na račun taktike i izbora tima sluša na svakoj konferenciji za medije, gdje je suočen sa brojnim pitanjima. Nakon subotnjeg remija sa Getafeom, nakon kojeg je Barcelona četiri boda zaostajala za Real Madridom na tabeli La Lige, trener je odgovorio kritičarima: "Igrali smo isti sistem cijele sezone".

Osim formacije 3-2-3-2, u kojoj je Barcelona igrala protiv PSG-a prošle sedmice, ekipa uglavnom djeluje u formaciji 4-3-3, ali i tako veoma malo liči na sjajan tim iz ere Pepa Guardiole.

Zanimljivo je, piše Goal.com, da je Pep u svojoj prvoj sezoni stalno pravio rotacije, te da su Marquez i Pique bili partneri Puyolu, a čak je kapitena selio i na desnog beka, te u prvih 11 uvodio Keitu, Tourea, Gudjohnsena, pa čak i Hleba. Iniesta je kod njega imao unapređeniju ulogu na lijevoj strani, a koristio je i mladog Pedra, Krkića i druge. Naravno, Xavi i Iniesta su bili standardni, Puyol neupitan, Valdes fiksan na golu, Alves i Abidal suse nadopunjavali u odbrani, a Messi, Eto'o i Henry su bili naprijed i u fantastičnoj formi.

Nakon što je naslijedio ekipu čija je forma donekle bila u padu, Luis Enrique nije imao taj luksuz, te je u potrazi za najjačim timom morao stalno uvoditi promjene, a mnogi igrači su ostali zbunjeni pitajući se kakva je njihova uloga u ekipi. Xavi je, naprimjer, bio zanemarivan na početku sezone, dok su svi igrači, osim Messija, u nekoj fazi sezone 2014/2015. ostavljani na klupi.

Ako se uzme u obzir koliko je Pep vodio računa o stilu igre, kod Luisa Enriquea upadljivo je i odsustvo stila. Njihov bivši saigrač Gaizka Mendieta rekao je jednom prilikom: "Kad sam igrao za Barcu mogao sam predvidjeti da će Pep postati trener. Bio sam uvjeren da hoće. Za Luisa Enriquea to nisam mogao tvrditi, ali on je čovjek jakih uvjerenja koji će tim izvesti do kraja. On je pobjednik".

Drugi Enriqueov saigrač Miguel Angel Nadal vjeruje da njegovom kolegi samo treba dati dovoljno vremena.

"Nema smisla upoređivati njegov i Guardiolin tim. Okolnosti su drugačije i igrači su sada stariji. Luis Enrique se mnogo trudi i pokušava otkriti šta je najbolje za ekipu. On je dobar za ovaj posao i obavlja ga na osnovu vlastitih iskustava koje je stekao igrajući za Barcu", tvrdi on.

Kao igrač Luis Enrique je bio na skoro svakoj poziciji na terenu, a ta fleksibilnost posmatrana je kao velika prednost kada je započeo svoju trenersku karijeru.

"Taktički je vrlo inteligentan", dodaje Nadal. "Igrao je na mnogim pozicijama i može se prilagoditi svakom sistemu".

Navijači Barcelone ipak se nadaju da će se Enrique, umjesto konstantnog eksperimentisanja, držati jednog sistema i to onog koji funkcioniše.