Nogomet
5

Dva mitska gola za četiri minute: Prošlo je 30 godina od Maradonine simultanke protiv Engleske

Piše: O. T.
Gol rukom? Asocijacija je Diego Armando Maradona. Driblanje pola protivničkog tima i golmana krunisano pogotkom? Ponovo je asocijacija Diego Armando Maradona. Jedina razlika između ove dvije asocijacije su nekolike kapljice znoja i četiri minute. Priča je mnogo puta ispričana, a ovo je njen 30. rođendan.

Maradona je uzeo loptu na nekih 40 metara od gola i lagano krenuo naprijed. U narednih 10 metara protrčao je između dva igrača Engleske i već je bilo opasno. Da je tada u rukama selektora Engleske Bobbyju Robsonu bio uređaj sa senzorom koji se oglašava na potencijalnu opasnost, kao što takav uređaj ima u automobilima 21. stoljeća i čujete ga prilikom parkiranja, Bobby bi začepio uši. Odzvanjalo bi ono "bip, bip" tako snažno i brzo, jer Maradona je ulazio u svoje kraljevstvo - kucao je na vrata šesnaesterca.

"Mali zeleni" dodao je loptu na stranu, ali je njegov saigrač nije dobro prihvatio pa se ona zaputila u zrak gdje ju je "potkopao" defanzivac Engleske i balon je krenuo ka golmanu Peteru Shiltonu. I dok je Shilton išao prema lopti, iz suprotnog smjera, po inerciji, po osjećaju svoju je kretnju nastavio Maradona koji shvata da će Shilton imati prednost jer se može koristiti rukama. Stoga, i on je upotrijebio svoju lijevu ruku. I postigao gol.

Bogdan Dotchev, inače Bugarin, koji je tada dnevnicu zarađivao trčeći pored aut-linije stadiona Azteca u Meksiko Cityju, nije mahnuo zastavicom. Stajao je mirno poput britanskog stražara ispred buckinghamske palače. Maradoninu lijevu ruku nije vidio ni glavni sudija Egipćanin Ali Bennaceur, pa je povjerovao Bugarinu da je sve - pod kontrolom. Englezi su se žalili, Argentinci slavili, a Ali pokazao rukom na centar. Bilo je 1:0 u 51. minuti.

Manje od četiri minute kasnije uzeo je Maradona loptu ponovo na oko 40 metara od gola. Ali ovaj put, od svog gola. Ponovo se nakon 10 metara oslobodio dva čuvara i krenuo prema Shiltonu, ali to u tom trenutku niko nije znao. Niti očekivao. Možda ni Maradona nije planirao ono što je uslijedilo, jer bljesak genija dolazi neplaniran, a ostaje neponovljiv.

"Genije fudbala. Može dodati Burruchagi. Uvijek Maradona. Genio, genio... ta...ta..ta..ta", vrištao je Meksikanac Vicor Hugo Morales u svoj mikrofon dok je Maradona, prolazio još tri igrača Englesne i golmana Shiltona, a onda pospremio loptu u engleski gol. Bilo je 2:0 u 55. minuti.

Do kraja meča Lineker je smanjo na 81. minuti za konačnih 2:1 te je u polufinale prošla Argentina. Tamo su Argentinci sa nova dva gola Maradone izbacili Belgiju (2:0), a onda su u finalu sa 3:2 savladali Zapadnu Njemačku i osvojili titulu.

Danas je tačno 30 godina od legendarne Maradonine predstave protiv Engleza, tog gola rukom i magičnog gola nakom poigravanja sa engleskom odbranom. Ta dva gola spadaju među najupečatljivije momente u historiji fudbaka, a postignuta su istog dana u istom meču umijećem jednog čovjeka i u razmaku od samo četiri minute. Genio.