Nogomet
6

Dva kola do kraja Premijer lige: Mostarski Zrinjski najbliži naslovu prvaka BiH

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Do kraja prvenstva BHT Premijer lige ostala su još dva kola. Aktuelni lider, mostarski Zrinjski, stigao je na korak do osvajanje trećeg naslova prvaka BiH. Plemići trenutno imaju 58 bodova, tri više od Širokog Brijega i Željezničara, a četiri od Sarajeva.

Plemići su pod imperativom pobjede protiv Mladosti iz Velike Obarske u 29. kolu. Ako osvoje kompletan plijen i ako im se poklope ostali rezultati, to će im biti dovoljno da ostanu na vrhu tabele bez obzira na rezultat u posljednjem kolu kada gostuju Veležu u Vrapčićima.

U Zrinjskom će prije svega priželjkivati remi ili trijumf Bordo tima u gradskom derbiju između Željezničara i Sarajeva koji se igra za vikend.

Zbog čega? U slučaju da Plavi sa Grbavice pobijede u dva preostala susreta (Sarajevo i Rudar u Prijedoru), isti scenarij bude u utakmicama Širokog Brijega protiv Čelika kući i Olimpica u gostima, a Zrinjski u dva kola osvoji tri boda – tri kluba će imati isti broj bodova, po 61.

Tada bi se formirala mini tabela tri kluba i gledali bi se osvojeni bodovi međusobnih duela, kao i gol-razlika. S obzirom da bi u tom slučaju Zrinjski i Široki Brijeg imali po sedam bodova gledala bi se gol-razlika međusobnih dvoboja timova koji se bore za prvo mjesto. U tom slučaju Široki Brijeg bi osvojio naslov. Najviše zahvaljujući trijumfu na Grbavici od 3:0.

U svim drugim kombinacijama prvaci bi bili nogometaši Zrinjskog. Naravno, pod uslovom da pobijede novajliju u ligi u pretposljednjem kolu.

Recimo, ako budu imali isti broj bodova kao tim sa Pecare, izabranici Branka Karačića dotakli bi vrh, jer imaju bolji međusobni omjer. U Širokom Brijegu je bilo 1:1, dok je pod Bijelim Brijegom slavio Zrinjski 3:2.

U drugom scenariju, ako budu imali isti broj bodova kao Željezničar, opet bi Plemići bili šampioni BiH. Savladali su aktuelnog prvaka u Mostaru 2:1, a istim rezultatom Željezničar je slavio na Grbavici. Međutim, ukupna gol-razlika je na strani Plemića.

Sve sugerira da će prvaci naše zemlje iz 2005. i 2009. godine ponovo dotaći vrh.