Pola igrača sa Balkana
75

FOTO / Dva Bosanca u nogometnoj reprezentaciji Australije

Klix.ba
Dino Đulbić i Ilija Babalj pozvani su u nogometnu reprezentaciju Australije za kvalifikacije Kupa Istočne Azije.
Dino Đulbić
Dino Đulbić
Đulbić je rođeni Dobojlija koji trenutno nastupa u kineskom klubu Guizhou Renhe. Ovaj 29-godišnjak je sa velikim uspjehom igrao za nekoliko australskih klubova prije nego je odlučio otići u kinesku Super ligu.

Đulbić, koji je odrastao u Njemačkoj, iza sebe ima impresivnu sezonu na poziciji odbrambenog igrača. U ovoj sezoni je njegov klub završio na četvrtom mjestu, a on je izabran u All Star ekipu lige.

Drugi Bosanac u Socceroosima je napadač Ilija Babalj. Ovaj 20-godišnji Sarajlija trenutno nastupa za beogradsku Crvenu zvezdu.

Za razliku od Đulbića, Zvezdina "devetka" do sada bilježi osam nastupa za U17 i 11 nastupa za U20 reprezentaciju Australije. U Australiji ga vole porediti sa Zlatanom Ibrahimovićem zbog njegovih fizičkih karakteristika (visok je 194 cm) i stila igre.

Ilija Babalj
Ilija Babalj
Osim njih dvojice, u reprezentaciji Australije nalazi se još nekoliko igrača koji su iz nekih od zemalja bivše Jugoslavije ili vuku korijene sa Balkana. To su Ivan Franjić, Tomas Rogić, Eugen Josip Galeković i Dario Vidošić.