Nogomet
148

Durak nakon historijskog uspjeha Metalleghea: Zaslužili smo plasman u Premijer ligu, gol sam posvetio djevojci Irmi

Piše: D. B.
Dženan Durak
Dženan Durak
Dvadesetpetogodišnji bh. nogometaš Dženan Durak dio je tima koji je Metalleghe doveo do titule u 1. ligi Federacije BiH i plasmana u Premijer ligu. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svojoj ličnoj borbi s povredama, kao i o borbi na zelenom terenu sa Zvijezdom za mjesto u elitnom rangu bh. nogometa.

Metalleghe je nedjeljnom pobjedom nad ekipom Goražda rezultatom 3:0 u utakmici 30. kola 1. lige Federacije BiH osigurao plasman u Premijer ligu BiH naredne sezone. Veliki je to uspjeh za klub iz Jajca koji je osnovan 2009. godine. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka zadovoljstvu i sreći igrača i navijača Metalleghea nije bilo.

"Klub je veoma mlad, ali je uprkos tome uspio napraviti veliki, historijski uspjeh. Čast mi je što sam dio svega ovoga. Osjećaj se riječima ne može opisati, presretni smo. Nije bilo lako izboriti se protiv Zvijezde, do samog kraja je bilo neizvjesno. Smatram da smo zaslužili plasman u Premijer ligu i zahvaljujem se našim navijačima koji su nas bodrili na domaćim utakmicama, ali i na gostovanjima", izjavio je Durak.

On je svoju karijeru počeo u Željezničaru i važio je za jednog od najperspektivnih igrača. To je prepoznao njemački Freiburg, koji ga je doveo 2010. godine. Ipak, Durak se nakon dvije godine vratio u BiH i potpisao za Olimpic, gdje je proveo četiri godine. Dobrim igrama je privukao pažnju Zrinjskog, potpisao je ugovor s mostarskim klubom, a onda su uslijedile povrede, zbog kojih je uslijedio dug oporavak, a pravu priliku u dresu Plemića nikad nije dobio. Uslijedila je kratka epizoda u Travniku te nova povreda, a u februaru ove godine se priključio Metallegheu. Oporavio se i upisao nekoliko nastupa, a postigao je i pogodak u posljednjoj utakmici protiv Goražda. Bio je to lijep završetak sezone u kojoj je osvojio trofej i vratio se u Premijer ligu.

"Iza mene je veoma težak period, povrede su me spriječile da napredujem. Bio sam veoma blizu napuštanja nogometa, ali me trener Nermin Bašić zajedno s njegovim saradnicima vratio u život. Neizmjerno sam mu zahvalan jer mi je pružio priliku kad su mnogi digli ruke od mene. Također, zahvalan sam i svojoj djevojci Irmi, koja nije dopustila da odustanem kad sam prolazio najgore trenutke u karijeri. Ovo što osjećam sada se mora doživjeti da bi se moglo shvatiti. Gol koji sam postigao je nagrada sa strpljenje i rad. Siguran sam da će ih biti još mnogo", rekao je dvadesetpetogodišnji nogometaš.

Metalleghe čekaju veliki izazovi u Premijer ligi naredne sezone. Takmičit će se 12 klubova, što znači žestoku konkurenciju i veliku borbu.

"Premijer liga će biti kvalitetnija nego ikad ranije. Bit će veoma teško, svi klubovi su veoma kvalitetni. Mi ćemo se dobro spremiti i davati sve od sebe u svakoj utakmici. Uz postojeću ekipu su nam potrebna i neka pojačanja kako bismo ostvarili cilj i zadržali se u najvišem rangu takmičenja", završio je Durak.