Nakon odlaska u Kinu
8

Drogba: Di Matteo nas je pripremao za svakog osim Messija

Totalsport
Didier Drogba (Foto: Arhiv/AFP)
Didier Drogba (Foto: Arhiv/AFP)
Iako je potpisao lukrativni ugovor za kineski klub Shanghai Shenhua, Didier Drogba novinarima je još uvijek zanimljiviji kao donedavni napadač Chelseaja.

Nakon što je s klubom iz zapadnog Londona u maju osvojio Ligu prvaka, Drogba je istaknuo kako ne bi napustio Chelsea da je ostao bez tog najvećeg klupskog trofeja.

"Najbolji način za oproštaj od kluba jest na vrhuncu, s naslovom prvaka Evrope. Da nismo osvojili Ligu prvaka, ostao bih i dalje u klubu. To je bio moj najveći izazov koji sam želio ostvariti pod svaku cijenu. Lovio sam u Chelseaju taj trofej osam godina i kada sam ga napokon ulovio, mogao sam mirne duše potražiti nove izazove", govorio je nakon trijumfa u finalu protiv Bayerna stasiti 34-godišnji napadač.

Otkrio je Drogba kako se momčad Chelseaja pripremala za polufinalne okršaje protiv Barcelone.

"Gledali smo jako puno video-snimki. Znali smo da igramo protiv najbolje ekipe na svijetu. Budući da smo bili na rubu ispadanja od Napolija, smatrali smo da imamo sreće što uopće imamo priliku igrati protiv Barcelone u polufnalu, jer smo mogli ranije ispasti. Menadžer Roberto Di Matteo tražio je da se usredotočimo na sklonosti svakog Barceloninog igrača osim jednog, Lionela Messsija", rekao je Drobga, te pojasnio.

"Kada smo gledali video-snimke, menadžer nam nije pokazivao Messija, već druge važne igrače Barcelone. Za Messija je rekao samo jedno: 'Zabio je 61 gol'. Svi smo se počeli smijati. Znali smo da nas očekuju teške utakmice, ali smo bili na visini zadatka".

Iako se spekulisalo da bi Drogba karijeru mogao nastaviti u američkoj profesionalnoj ligi (MLS), odlučio je krenuti na drugi kraj svijeta.

"Ne, kineska liga nije jača od američke. Bio sam sa Chelseajem puno puta u SAD-u i pratio kako nogomet jako napreduje u Americi. Kada smo igrali u SAD-u 2004. godine, na stadionima je bilo ljudi, ali ne previše. No, šest godina kasnije je bila sjajna atmosfera. Nogomet je jako napredovao u SAD-u. Prema tome, nisam se odlučio za Kinu zbog kvalitete, to je bio lični izbor i moja odluka".

Za tu odluku imao je 25 miliona razloga. Toliko bi funti trebao zaraditi do kraja svog dvoipogodišnjeg ugovora, odnosno do kraja 2014. godine.

"Ja sam čovjek od izazova. Igrao sam u Francuskoj i Engleskoj i kada se pojavila ova prilika, bila mi je zanimljiva. Probati nešto novo, novu ligu na drugom kontinentu. Volim putovati i za mene je ovo jedno novo dobro iskustvo. Osim toga, želim dati svoj doprinos u izgradnji odnosa između Kine i Afrike. Mislim da je to važno za budućnost", zaključio je Drogba.