Nogomet
41

Dragan Okuka za Klix.ba analizirao Lech: Sarajevo se nema čega plašiti

Piše: Edin Isanović
Dragan Okuka
Dragan Okuka
Nogometni stručnjak Dragan Okuka za Klix.ba je prokomentarisao aktuelnu situaciju u poljskom nogometu. Naravno, poseban fokus bio je na Lech iz Poznana koji je protivnik Sarajevu u 2. pretkolu Lige prvaka.

Okuka je 11 godina igrao za mostarski Velež. Nosio je dres Leotar iz Trebinja, švedskih klubova Orebra i Motala. Također, nastupao je za mlađe reprezentativne selekcije nekadašnje Jugoslavije. Nakon toga je uplovio u trenerske vode. Bio je i selektor mlade reprezentacije tadašnje Srbije i Crne Gore. Između ostalih, bio je trener u Poljskoj, gdje je sa klupe vodio Legiju iz Varšave (osvojio naslov prvaka i Kup) i Wislu.

Da je Legija protivnik, Sarajevo ne bi imalo šanse

Na početku razgovora je istakao kako je Poljska kao država, uključujući i nogomet, od 2000. godine u velikom razvoju.

"Uloženo je dosta novca, posebno pred Euro održan 2012. godine. Nakon kontinentalne smotre sve je splasnulo, manje se ulaže i malo klubova ima novca. Do Eura to su bili Legija, Wisla i Lech. Bio sam nedavno u Poljskoj kada je bilo finale Evropske lige i bio sam gost kod svog bivšeg kluba Legije. Naglasili su mi da samo tri kluba imaju dobre finansije. Inače, oni imaju sjajnu infrastrukturu i lijepe stadione. Sve je na visokom nivou i usudio bih se reći da su uslovi kao u Njemačkoj", kazao je Okuka.

Potom se osvrnuo na suparnika Bordo tima u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

"Lech je, prema mom sudu iznenađujuće, postao prvak. Legija je bila bliže naslovu. Ipak, promijenili su način takmičenja. Osam klubova plasiralo se u play-off za prvaka, a drugih osam u play-out. Poslije 30 utakmica Legija je imala tri boda više, a u play-offu, nakon što su to prepolovili, imala je samo bod više. Lech je postao prvak nakon razigravanja. To je sjajna ekipa koja ima dosta novca. Veliki su klub u Poljskoj, a imaju dobre navijače i trenutno su rame uz rame sa Legijom. Također, Wisla je nekada bila u vrhu poljskog nogometa, ali su trenutno u problemima. Aktuelni prvak Poljske je težak suparnik za Sarajevo, ali tim sa Koševa može proći dalje. Ipak, da je Legija prvak, Sarajevo ne bi imalo šanse", kazao je naš sagovornik.

Maciej Skorza utakmice priprema detaljno

Potom je istaknuo kako tim iz Poznana vodi Maciej Skorza koji je sa Wislom osvojio dva naslova prvaka.

"Najveće uspjehe napravio je u Krakowu. Tada su bili dominantni. Potom je došao u najveći poljski klub Legiju. Tamo nije uspio osvojiti titulu i mislim da su ga smijenili. Poslije je bio u arapskim zemljama, ne znam tačno gdje. Potom se vratio u Lech kada su ih uzeli bogataši i poslije godinu i po dotakao je vrh. To je jedan mlad i školovan trener, nikada nije bio veliki igrač. Dosta je sistematičan i detaljan, utakmice priprema kompjuterski, kako mi to kažemo. Bazira se na statistiku i obradu podataka i siguran sam da će Sarajevo dobro analizirati. Ništa neće prepustiti slučaju", istakao je.

Nekadašnji as Veleža zanimao se koga je Bordo tim mogao dobiti za protivnika kada su izvučene podgrupe. Kada smo mu rekli da je bh. tim mogao dobiti APOEL, Maribor, Maccabi Tel-Aviv ili Qarabag, odgovorio je.

"Bordo tim je dobro prošao, mogli su dobiti težeg protivnika. Lech nema veliku tradiciju igranja u Evropi, nema velike uspjehe. U međunarodnim okvirima nisu napravili ništa značajno. S druge strane, znam sve o Sarajevu. Pratio sam i kada je Meho Kodro radio, znam i za 'slučaj Ljupko Petrović', a također znam da je vraćen mladi trener Dženan Uščuplić. Sarajevo je sređen klub čim tu igra Leon Benko. Bio je u Kini kada sam ja radio tamo. Malo će im biti nezgodno što uzvrat igraju pred 40 hiljada gledatelja. Lech ima dobre navijače i sve će biti u plavom. Isto tako, i Sarajevo ima sjajne navijače i znam da su nezgodni za rivale. Ponavljam, Sarajevo ne treba da se uplaši, ima šansi da prođe. Znam da je tim sa Koševa dva puta stigao do play-offa Evropske lige. To je ogromno iskustvo", zaključio je Okuka za Klix.ba.