Nogomet
515

Došlo je vrijeme Zmajeva: Pobjeda protiv Slovaka bi bila korak do sna

Piše: Edin Isanović
Pobjednički tim iz Rige (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pobjednički tim iz Rige (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH večeras igra kvalifikacionu utakmicu protiv Slovačke. Ovaj dvoboj za nas nije "biti ili ne biti". Ipak, pobjedom bismo napravili veliki korak ka Mundijalu koji će se 2014. godine održati u Brazilu.

Izabranici Safeta Sušića spremno dočekuju susret sa Slovacima. Respektuju suparnika, ali znaju da ih čeka teško iskušenje. Ipak, djeluje kako su savršeno mirni, koncentrisani i motivisani za dobar rezultat na Bilinom Polju.

"Nemamo nikakvih problema, niti povrijeđenih igrača. Svi su normalno trenirali i spremni su za Slovačku. Utakmica neće biti lagana, ali mi imamo bolju ekipu i igramo pred našom publikom te smo apsolutni favoriti. Iznenađenja su uvijek moguća, ali sam uvjeren u našu pobjedu. Očekujem dosta šansi i golova. Mi ćemo sigurno igrati izuzetno ofanzivno i vidjet ćete da će ekipa biti jedna od najboljih na svijetu. Govorim da smo najbolji kada je riječ o znanju i tehnici, a potrebno je da dodamo još trku i borbenost", kazao je na konferenciji za novinare selektor Safet Sušić.

Filozofija igre našeg tima jeste - ofanziva

Recept za pobjedu treba biti kao i u dosadašnjim utakmicama. Udaljiti protivnika od našeg gola, braniti se kolektivno, a prijetiti kroz posjed lopte, te pokušati što ranije postići pogodak. Zmajevi su tako igrali u ovim kvalifikacijama i vjerujemo da će tako biti i večeras.

Optimizam se temelji na dosadašnjim rezultatima. Filozofija igre našeg državnog tima jeste ofanziva. To pokazuje i broj postignutih pogodaka. Dakako, osvajanje kompletnog plijena nužno je i zbog mira u nastavku kvalifikacija.

"Slovake svakako ne smijemo potcijeniti jer imaju dosta dobrih nogometaša. Mi se moramo uzdati u svoje kvalitete i igrati onako kako smo navikli da igramo u Zenici", naglasio je napadač bh. tima Vedad Ibišević.

“Reprezentacija Slovačke je sastavljena od kvalitetnih pojedinaca, koji igraju u dobrim klubovima i standardni su prvotimci. Očekujem tešku utakmicu, ali i naš trijumf", kazao je Mensur Mujdža.

Hamšik najveća prijetnja

Selektor Slovačke reprezentacije Jan Kozak sa dosta respekta govorio je o našem nacionalnom timu.

“Mi prije svega očekujemo dobru i kvalitetnu utakmicu, ako navijači budu zadovoljni, onda ćemo i mi biti. Sigurno je da se nećemo samo braniti, napadat ćemo, ali očekujemo dobar meč. BiH je uigrana ekipa i tabela sve govori. Već sada zaslužuju odlazak na Svjetsko prvenstvo. Mi imamo šta ponuditi, ali rezultat ostaje otvoren”, rekao je Kozak.

Svakako, igrači bh. tima najviše pažnje trebaju obratiti na Mareka Hamšika, koji je izuzetno dobar nogometaš.

BiH će vjerovatno igrati u sljedećem sastavu: Begović, Lulić, Spahić, Bičakčić, Mujdža, Salihović, Pjanić, Medunjanin, Misimović, Ibišević i Džeko.

Slovačka: Mucha, Pekarik, Škrtel, Hubocan, Svetno, Kucka, Guede (Jendrišek), Hamšik, Šestak, Weiss i Jakubko (Duriš).

Utakmica u Zenici počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Pet preduslova za pobjedu na Bilinom Polju

  1. Borbenost i voljni momenat
  2. Strpljenje u nametanju kombinatorike i posjed lopte
  3. Taktička disciplina
  4. Igra bez lopte i ulaz u prostor između linija
  1. Spoznaja da utakmica traje 90 minuta bez obzira na rezultat

Tabela grupe G

  1. Bosna i Hercegovina 6 5 1 0 23 3 16
  2. Grčka 6 4 1 1 7 4 13
  3. Slovačka 6 2 3 2 7 6 9
  4. Litvanija 6 1 2 3 4 8 5
  5. Latvija 6 1 1 4 6 14 4
  6. Lihtenštajn 6 0 2 4 3 16 2