Nogomet
4

Dosadašnja četiri ogleda velikana: Dva puta se radovao Juventus, a dva puta Barcelona

Klix.ba
Juventus - Barcelona 1986.
Ovogodišnji finalisti Lige prvaka Juventus i Barcelona u prošlosti su se u okviru evropskih takmičenja sastajali u četiri navrata. Uspjeh finalista iz prošlosti je polovičan.

Prvi dueli odigrani su 1970. godine u Kupu UEFA. Uspješniji je bio Juventus koji je obje utakmice riješio u svoju korist rezultatom 2:1.

Barcelona i Juventus sreli su se 1986. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona. U naredni krug takmičenja prošao je tim Barcelone koji je na domaćem terenu pobijedio 1:0, dok je meč igran u Torinu okončan rezultatom 1:1.

Pet godina kasnije Juventus i Barcelona igrali su u polufinalu Kupa pobjednika kupova. U finale je prošla Barcelona koji je u prvom meču na domaćem terenu trijumfovala rezultatom 3:1, dok je na revanšu pirovu pobjedu ostvario Juventus rezultatom 1:0.

Posljednji dvomeč Barcelona i Juventus su odigrali u četvrtfinalu Lige prvaka 2003. godine. U Torinu je bilo 1:1, da bi u Barceloni trijumfovao Juventus rezultatom 2:1, uz pogodak u produžetku koji je postigao Marcelo Zalayeta.