Euro 2008
0

Donadoni ne krivi sudije za prvi gol

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Selektor italijanske nogometne reprezentacije Roberto Donadoni nije okrivio sudiju zbog prvog gola Holandije u prvom kolu C-grupe EP-a u Bernu, kada je Van Nistelrooy pogodio iz, naizgled, nedozvoljene pozicije.

Holandski napadač bio je iza leđa odbrane Italije kada je zatresao mrežu, mada je italijanski branič Christian Panucci ležao na travi i bio najbliži golu. Svjetski prvaci protestirali su kod švedskog sudije Petera Frojdfeldta, a uslijedio je koncert zvižduka navijača nakon što je na velikom ekranu na stadionu prikazan snimak gola. No, sudija nije promijenio odluku.

"Ne želim pričati o sudijskim odlukama. Gol je gol i nemoguće je promijeniti odluku. Moramo to prihvatiti", rekao je Donadoni.

No, italijanski napadač Luca Toni ubijeđen je da se radilo o nedozvoljenoj poziciji.

"Vidio sam snimak gola tokom utakmice i izgledalo mi je kao zaleđe. Rekao sam sudiji da pogleda snimak, ali on to nije htio", rekao je Toni.

Holandija je do kraja susreta potpuno razbila italijansku odbranu i slavila 3:0. Italijanski selektor je za poraz okrivio svoj igrače.

"Nismo bili dobri. Holanđani su bili fizički nadmoćniji", rekao je Donadoni, koji je upozorio na slabu igru odbrambenih igrača svoje reprezentacije.

U prvoj utakmici u grupi Francuska je odigrala 0:0 s Rumunijom što Italijanima daje nadu za dalji plasman. Italija se u drugom kolu u petak sastaje s Rumunijom, a 17. juna s Francuskom.

"To je bila jedna od loših noći, a sada se moramo okrenuti narednim utakmicama. Bit će teško ali moramo biti optimisti", rekao je italijanski selektor.