Marco Tardelli
0

"Domenech je sve, samo ne veliki trener"

Totalsport
Marco Tardelli, bivši talijanski nogometni reprezentativac i peterostruki osvajač naslova u Seriji A, od početka prošle godine je asistent svom sunarodnjaku Giovanniju Trapattoniju na klupi irske reprezentacije.

Nakon što je Irska ispala od Francuske u baražu za Svjetsko prvenstvo, Tardelli tvrdi da se uopće ne ljuti na Thierryja Henryja, čiji je ''rukomet'' odveo Francuze u Južnoafričku Republiku. Irska je u Dublinu izgubila s 1-0, ali je na Stade de Franceu istim rezultatom pobijedila u 90 minuta, a onda je u produžecima Henry nakon evidentnog dvostrukog igranja rukom asistirao Gallasu za konačnih 1-1 i prolaz Francuza.

"Nisam ljut na Henryja, takve stvari se događaju u nogometu. On sigurno nije varalica, već veliki nogometaš koji je u tom za nas kobnom trenutku reagirao instinktivno", kaže Tardelli.

No, zato se obrušio na francuskog izbornika Raymonda Domenecha, trenera koji je tokom karijere koristio nebrojene prilike za vlastite obračune s raznim talijanskim nogometašima, trenerima, nogometnim dužnosnicima. Domenech očito ima ''na piku'' Talijane, pa je tako i Tardeliju jednom prilikom ''spustio''.

"Kada je on vodio francusku U-21 reprezentaciju, a ja talijansku, tvrdio je da smo kupovali suce", priča Tardelli.

"Sada je okrenuo ploču, pa mi kaže: ''Kada dobiješ diplomu na fakultetu, nije važno kako si je dobio''!

"Ja još uvijek ne mogu razumjeti riječi tog čovjeka. No, ono što znam, on sigurno nije na nivou velikog francuskog trenera!"

Tardelli je za talijansku reprezentaciju odigrao 81 utakmicu i postigao 6 golova od 1976. do 1985. godine. Bio je član ekipa koja je 1982. godine osvojila naslov svjetskog prvaka. Zabio je krasan gol u finalu protiv Njemačke. Deset je godina igrao za Juventus, još dvije za Inter.