Različiti pogledi
0

Dok selektor sije optimizam, brazilski mediji divljaju

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Teškim, praktičnouvredljivim komentarima popratili su brazilski mediji ispadanje svoje nogometne reprezentacije u četvrtfinalu Copa Americe od Paragvajaca.

Posebno je brazilsku javnost uznemirila činjenica da su igrači Mana Menezesa promašili sva četiri udarca s bijele tačke pri izvođenju kaznenih udaraca. Za naciju koja je tokom historije imala majstorske pucače penala to je neprobavljiva sramota.

"Historijska nesposobnost. Eliminirani ste na sramotan način", naslovi su u dnevniku O Globo, koji je naveo da se utakmica igrala baš na dan finalnog dvoboja Svjetskog prvenstva u SAD-u 1994. godine: prije 17 godina Brazil je baš na penale pobijedio Italiju!

"Nakon katastrofalnih udaraca svi su naši igrači kukavički upirali poglede u bijelu tačku, kao da je teren nešto kriv. Opravdanja naših reprezentativaca doista su farsična", navodi Correio Braziliense, dok Jornal de Brasilia piše:

"Nismo mogli zabiti u regularnom dijelu utakmice, nismo u produžecima, a najgore od svega – nismo ni pri izvođenju 11-eraca. Uspjeli smo u nemogućem: dobiti četiri penala i promašiti ih sve do jednoga. Čini se kao neukusna šala, ali nije."

"Naš je napad bio beskoristan. Ovu smo Copa Americu odigrali poput bijednika", osuđuje dnevnik Estado de Sao Paulo.

Za to vrijeme, selektor Mano Menezes govori o nužnosti "pomaknute evaluacije rezultata":

"Naravno da je rezultat najvažniji, ali mi smo protiv Paragvaja u nedjelju odigrali sjajnu utakmicu. Moramo pogledati unatrag i vidjet ćemo samo napredak. Napravili smo goleme promjene u ekipi u prvoj godini mog mandata i ne smijemo žuriti sa zaključcima. Moramo zaštititi ovu ekipu jer ona ima potencijal nositi našu igru na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. Iz iskustva znamo da smo na pravom putu", rekao je selektor.