Nogomet
263

Đurić za Klix.ba: Golovi u reprezentaciji su najbolji trenuci karijere, Irsku možemo izbaciti

Piše: Edin Isanović
Plasman nogometne reprezentacije BiH u baraž je uspjeh svih, ali jedno ime svakako treba posebno istaknuti - Milan Đurić.

Definitivno, on je junak finiša kvalifikacija. Pogodio je protiv Velsa kada se lomila utakmica, a isto je učinio i protiv Kipra. Pored krucijalnih pogodaka Milan je dokazao kako je on budućnost Zmajeva. Osim pogodaka za nacionalnu vrstu prije nekoliko dana postigao je gol i za svoj klub - Cesenu. Sve to dokazuje kako je u dobroj formi pred dodatne kvalifikacije.

U dodatnim kvalifikacija dokazati kvalitet

Milan za Klix.ba naglašava kako je naš državni tim odradio sjajan posao u posljednje dvije kvalifikacione utakmice.

"Učinili smo ono što smo i planirali. Osvojili smo maksimalnih šest bodova i ostvarili cilj. Znali smo da će protiv Velsa biti izuzetno teška utakmica, ipak, uspjeli smo slaviti. Nakon toga nas je čekalo iskušenje protiv Kipra koji je nekoliko dana ranije savladao Izrael i otvorio sebi mogućnost odlaska u baraž. Nismo im dozvolili da nas iznenade", istakao je raspoloženi Đurić za naš portal.

Potom se osvrnuo na suparnika u kvalifikacijama Republiku Irsku.

"Oni su kvalitetna reprezentacija. Ipak, smatram da sve selekcije koje su došle do dodatnih kvalifikacija imaju kvalitet. Možemo li ih izbaciti? Što se kaže, treba da ih pobijedimo i nema druge. Naravno, imamo šanse i vjerujem da možemo izboriti plasman na Euro. Gledao sam neke utakmice reprezentacije Irske. Recimo, posmatrao sam meč protiv Njemčke i ostavili su dobar dojam na mene. Stil njihove igre podsjeća na Vels, a posebnu pažnju posvećuju na trku. Također, kao što je poznato, igraju na duge lopte. U odbrani su jaki, imaju nekoliko visokih nogometaša. Sve to govori o njihovoj snazi", kazao je naš sagovornik.

Đurić kaže kako bi bilo bolje da se uzvratna utakmica dodatnih kvalifikacija igra u Zenici.

"Publika na Bilinom Polju napravi sjajnu atmosferu. Možda bi s te strane za nas bilo dobro da je revanš u BiH. I da izgubiš prvi dvoboj u Zenici imaš velike šanse da savladaš svog rivala. No, sada moramo u prvom okršaju pokazati svoj kvalitet. Cilj je pobjeda, ako je moguće da damo što više golova. Poslije idemo u goste da igramo kako znamo", kazao je nogometaš Cesene.

Napadač velikog povjerenja

Premda je u mladoj reprezentaciji pokazao svoj talenat, Milan je dugo čekao svoju priliku u seniorskoj vrsti, kada je ušao u igru protiv Velsa iskoristio ju je. Postigao je gol, a to je ponovio i protiv Kipra. Danas je napadač velikog povjerenja, kako selektora i saigrača, tako i navijača. Opisao je kako se osjećao nakon što je pogodio na Bilinom Polju.

"Mislim da je to bio jedan od najboljih trenutaka u mojoj karijeri. Osjećaj je bio sjajan, teško je to opisati riječima. Svakom nogometašu je san da to radi, da daje golove za svoju reprezentaciju. Još kada je tako važan gol, onda sreći nema kraja. Zaista, bio sam mnogo sretan i sada idem dalje", kazao je Đurić.

Napadač Zmajeva napominje da mu je selektor Baždarević prije ulaska u igru rekao da igra kako zna i da se maksimalno potrudi.

"Selektor mi je rekao da pomognem Ibiševiću i vrhu napada i da igram do krajnjih granica svojih mogućnosti. Naravno, rekao je da pokušam iskoristiti svaku šansu ako mi se ukaže. Trudio sam se i uradio ono što mi je rekao".

Na kraju je istakao kako su svi u njegovom klubu s oduševljenjem primili vijest o posljednjim nastupima.

"Puno godina igram tu, dobro me znaju. Svi su mi čestitali. Znaju oni moj kvalitet, ali ima puno nogometaša koji igraju naprijed. No, ja se trudim da igram, da postižem golove. U pretposljednjoj utakmici smo pobijedili 5:1 i uspio sam postići gol. Moje je da treniram i budem što bolji. Sada samo mislim o Ceseni, a poslije ćemo vidjeti", zaključio je Đurić.