Fašisti se izvukli
0

Disciplinska komisija danas nije kaznila Široki Brijeg

Piše: A. Karadža
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas nije donijela odluku o kažnjavanju NK Široki Brijeg zbog fašističkih i nacističkih obilježja na tribini sa domaćim navijačima, na prvenstvenoj utakmici protiv FK Sarajevo odigranoj u nedjelju na stadionu Pecara.

Kako je za Sarajevo-x.com rekao predsjednik Komisije Goran Kosorić, članovi nisu mogli da se usaglase o visini kazne Širokom Brijegu zbog ponašanja njihovih navijača.

Kosorić je rekao da je dio članova bio za kaznu od jedne utakmice bez publike i novčanu kaznu od 15 do 20 hiljada maraka, ali je drugi dio članova bio za kaznu od hiljadu do dvije hiljade KM. Član Komisije iz Mostara Vlado Rogić predložio je kaznu u visini od sramotnih 1.500 KM.

Kosorić je istakao da su se svi članovi Komisije složili da su takva obilježja neprikladna za bilo kakve javne skupove pa čak i privatne, ali se nisu mogli usaglasiti o visini novčane kazne.

Nova sjednica zakazana je za četvrtak pa postoji osnovana bojazan da bi nekažnjavanje Širokog Brijega moglo biti dodatni vjetar u leđa domaćim navijačima da nešto slično ponove već na sutrašnjoj utakmici istih suparnika, u okviru revanš utakmice Kupa BiH.

Najvatreniji navijači Širokog Brijega na utakmici protiv FK Sarajevo na tribini su razvili niz fašističkih simbola. Policija nije reagovala na isticanje nacističkih oznaka iz Drugog svjetskog rata, ali je na drugoj strani navijačima iz Sarajeva, poskidala i pobacala majice sa likom ubijenog navijača Vedrana Puljića.

Podsjećamo da je Puljićev ubica na slobodi, a Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu još uvijek nije podiglo optužnice protiv osoba odgovornih za ubistvo navijača Sarajeva, 4. oktobra prošle godine.

Škripari, koji su u pokušaju provociranja protivničkih navijača malo polupali lončiće, su na nedjeljenoj utakmici istaknuli i zastavu Vatikana. Takav čin osudili su iz Ambasade Vatikana i Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije.

Prema Disciplinskom pravilniku NSBiH za ovakav prekršaj predviđena je kazna od 30.000 švicarskih franaka (43,5 hiljada KM) i jedna utakmica bez prisustva publike. Član koji reguliše ovu problematiku prepisan je iz FIFA-inog pravilnika, koji za slogane i transparente sa fašističkim sadržajima predviđa oštrije kazne.