Nogomet
2

Dinamo Zagreb najgori u historiji, Dortmundov rekordan broj golova u grupnoj fazi Lige prvaka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dinamo Zagreb je porazom od Juventusa rezultatom 2:0 u 6. kolu grupne faze Lige prvaka i zvanično upisao najgori učinak nekog kluba u grupnoj fazi ovog takmičenja. Nijedan bod, nijedan postignut gol i 15 primljenih golova bilans je aktuelnog prvaka Hrvatske. Za razliku od Dinama, pozitivan rekord zabilježila je Borussia Dortmund sa 21 postignutim golom.

Dinamo je ove sezone nastupao u grupi H zajedno sa Juventusom, Sevillom i Lyonom. Upisao je šest poraza, pri čemu je primio 15 golova, a da nije uspio postići nijedan.

Grupnu fazu sa nula postignutih golova ranije su okončavali Deportivo La Coruna u sezoni 2004/05. i Maccabi Haifa u sezoni 2009/10., ali je Deportivo uspio osvojiti dva boda i primio je devet golova, dok je Maccabi također ostao bez bodova, ali je postigao osam golova - sedam manje od Dinama.

Stoga je Dinamov učinak najgori u historiji ovog takmičenja. Modri su ove sezone čak četvrti put u posljednjih šest sezona igrali u Ligi prvaka, odnosno čak 10. put uzastopno igrali grupnu fazu evropskih takmičenja.

Iste noći kada je Dinamo upisao neslavan rekord, sjajnu noć imala je Borussia Dortmund koja je remijem protiv Real Madrida u gostima (2:2) osvojila prvo mjesto u grupi sa 21 postignutim golom, što je rekord u grupnoj fazi ovog takmičenja. Prethodno su 20 golova u grupnoj fazi uspijevali postići Real Madrid u sezoni 2013/14., Barcelona u sezoni 2011/12. i Manchester United u sezoni 1998/99.

Borussia je, pored Reala, u grupi za protivnike imala Legiju iz Varšave i Sporting Lisabon.