Nogomet
55

Dinamo je od sinoć vlasnik tri negativna rekorda Lige prvaka

Piše: E. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Zagrebački Dinamo je, bez ikakve sumnje, najbolji klub od ekipa iz bivše Jugoslavije, no u evropskim okvirima Modri su na samom dnu. Tačnije, jučerašnjim porazom u Torinu Dinamo je postao najgora ekipa Lige prvaka svih vremena.

Dinamo je izgubio 2:0 od Juventusa u posljednjem kolu grupne faze Lige prvaka za sezonu 2016/2017. te je na taj način upisao svih šest poraza uz gol-razliku 15:0.

Zanimljivo, ove sezone u grupnoj fazi Lige prvaka i Evropske lige učestvovalo je 80 klubova, a samo Dinamo nije zabio nijedan pogodak.

Zagrepčani nisu jedini koji su grupnu fazu okončali sa svim porazima i bez ijednog postignutog gola. Taj "poduhvat" napravio je i Maccabi iz Haife u sezoni 2009/2010. no Izraelci su u grupi sa Bayernom, Juventusom i Bordeauxom imali "pristojnu" gol-razliku 8:0.

Osim Dinama i Maccabija, gol u grupnoj fazi nije postigao ni Deportivo u sezoni 2004/2005. no u grupi sa Liverpoolom, Monacom i Olympiakosom španska ekipa je uspjela osvojiti dva boda (Deportivo - Olympiakos 0:0 i Liverpool - Deportivo 0:0).

Osim ovog neslavnog rekorda, Dinamo je postao i jedina ekipa u Ligi prvaka koja je u dvije sezone elitnog evropskog klupskog takmičenja uspjela upisati sve poraze. Osim ove, Modri su u sezoni 2011/2012. izgubili sve susrete u grupi sa Real Madridom, Lyonom i Ajaxom.

Upravo u sezoni 2011/2012. Dinamo je postavio i negativni rekord Lige prvaka kada je riječ o gol-razlici u grupi sa -19 (3:22).