Nogomet
1

Dinamo gost Bayernu, Pjanićeva Roma protiv BATE Borisova

Piše: D. B.
Trening Bayerna
Večeras se igraju utakmice 2. kola grupne faze Lige prvaka u grupama E, F, G i H.

Grupa E

Barcelona - Bayer Leverkusen

Barcelona će se suprotstaviti Leverkusenu bez povrijeđenog Lionela Messija, svog najboljeg igrača, za kojeg je trener Barce Luis Enrique rekao da je nezamjenjiv. Ipak, Barcelona će pokušati igrati na isti način u namjeri da upiše prvu pobjedu u grupnoj fazi, dok se Leverkusen prije svega uzda u snažnu odbranu. Apotekari su prvi u grupi nakon pobjede nad BATE-om u prvom kolu.

Osim Messija, van terena su Vermaelen i Rafinha, a upitan je Adriano. Kod Leverkusena neće biti Jedvaja, Topraka i Aranguiza, a još uvijek nije poznato da li će zaigrati Hilbert.

BATE Borisov - Roma

Trener Rome Rudi Garcia ne može računati na kapitena reprezentacije BiH i napadača Vučice Edina Džeku koji je povrijeđen. U ekipi će biti naš reprezentativac Miralem Pjanić koji je u prošlom kolu Serije A postigao gol iz slobodnog udarca. Gosti iz Bjelorusije se nadaju da će iznenaditi Romu i osvojiti prve bodove.

"Kada utakmica počne, vidjet ćete kako ćemo se suprotstaviti Romi. Znamo da imaju mnogo povrijeđenih igrača, ali i dobre zamjene. De Rossi u odbrani i Pjanić u sredini terena mogu pružiti dobre partije. Ipak, mi želimo našim navijačima dati razlog za slavlje. Moramo biti fokusirani i odlučni", izjavio je trener BATE-a Aleksandr Yermakovich.

Roma je ipak favorit u ovom susretu, a bodovi su neophodni s obzirom na to da su u grupi još Barcelona i Bayer.

Garcia je ostao bez povrijeđenih Tottija, Džeke i Keite, a pod upitnikom su Florenzi, Falque i Szczesny.

U ekipi Dynama neće biti Rodionovog i Zhavnerchika.

Tabela:

  1. Bayer Leverkusen 3
  1. Barcelona 1
  2. Roma 1
  3. BATE Borisov 0

Grupa F

Bayern - Dinamo Zagreb

Nakon velikog iznenađenja i pobjede protiv Arsenala na Maksimiru, Dinamo će biti gost Bayernu. Trener Bavaraca Josep Guardiola nimalo ne potcjenjuje Modre te je upozorio da oni imaju 45 utakmica bez poraza. Istakao je i odličnu odbranu Dinama, kao i disciplinovanu igru cijele ekipe. Međutim, jasno je da je Bayern favorit i da će protiv te Dinamove odbrane igrati fenomenalni napadač Robert Lewandowski, koji je u posljednje dvije odigrane utakmice postigao čak sedam golova.

Za Bayern zbog povrede neće igrati Benatia, Badstuber, Kirchhoff, Ribery i Robben, a upitni su Vidal i Rode. Dinamo će igrati bez Schildenfelda, Pavičića i SIgalija, a upitan je nastup Pinta. Ipak, nadamo se nastupu našeg seniorskog reprezentativca Armina Hodžića, kao i mladog reprezentativca Amera Gojaka.

Arsenal - Olympiacos

Nakon šokantnog poraza od Dinama Arsenal dočekuje neugodni Olympiacos, kojem su također potrebni bodovi. Menadžer Topnika Arsene Wenger je upozorio da Olympiacos dominira u svojoj ligi te da zna kako igrati u Ligi prvaka. Osim toga, ekipu Olympiacosa čine igrači koji imaju iskustvo igranja u engleskoj Premierligi. Wenger je dodao da Arsenal ne smije gubiti bodove kod kuće, ako želi u nokaut fazu.

Tabela:

  1. Bayern 3
  2. Dinamo Zagreb 3
  3. Arsenal 0
  4. Olympiacos 0

Grupa G

Maccabi Tel-Aviv - Dynamo Kiev

Maccabi prve bodove u grupnoj fazi traži protiv kievskog Dynama, koji je u prvom kolu remizirao s Portom. Izraelski tim je prvi put u Ligi prvaka nakon 11 godina i želi pobjedu protiv Dynama. Upitni za utakmicu su Igiebor i Radonjić.

Porto - Chelsea

Porto slavi svoj 122. rođendan, a najljepši poklon bi bila pobjeda protiv Chelseaja koji je u lošoj formi. Ipak, trener porta Julen Lopetegui se ne zavarava time te ističe da se radi o velikom timu sa ogromnim potencijalom.

"Moramo igrati veoma dobro, do naših granica, te biti tehnički i taktički savršeni", jasan je bio Lopetegui.

S druge strane, Chelsea je prvi na tabeli s tri boda, a njegov menadžer Jose Mourinho definitivno želi pobjedom nad Portom popraviti loš utisak iz engleske Premier lige.

U Portu neće biti Brahimija zbog problema s koljenom, kao ni Courtoisa u Chelseaju. Za Plavce će braniti bh. reprezentativac Asmir Begović.

Tabela:

  1. Chelsea 3
  2. Porto 1
  3. Dynamo Kiev 1
  4. Maccabi Tel-Aviv 0

Grupa H

Lyon - Valencia

Lyon i Valencia traže prvu pobjedu, posebno Valencia koju je u prvom kolu porazio Zenit. Bit će ovo zanimljiva utakmica ekipa koje žele svoje mjesto u nokaut fazi.

Zenit - Gent

Zenit je otvorio sezonu pobjedom nad Valencijom i ne namjerava se zaustaviti. Sljedeća prepreka je Gent koji ima bod iz utakmice s Lyonom. Rusi imaju visoke ambicije i učinit će sve da ih ostvare, mada Belgijance ne treba prerano otpisati.

Tabela:

  1. Zenit 3
  2. Lyon 1
  3. Gent 1
  4. Valencia 0

Sve večerašnje utakmice počinju u 20:45 sati.