Kvalifikacije za LP
0

Dinamo golom Tonela i drugu sezonu zaredom u Ligi prvaka

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši zagrebačkog Dinama izborili su nastup u skupini Lige prvaka i drugu uzastopnu sezonu. Nakon 2-1 na Maksimiru, Dinamo je slavio i kod Maribora (1-0).

Na ispunjenom Ljudskom vrtu u Mariboru Dinamo je pogotkom Portugalca Tonela slavio s minimalnih 1-0, te s ukupnim rezultatom 3-1 prošao u bubanj 32 ekipe koje će biti podijeljene u osam grupa po četiri, te se boriti za naslov najboljeg u Evropi.

Dinamo je od početka susreta pokazao da u Maribor se nije došao braniti. Pritiskao je od početka i pokušao stići do pogotka koji bi ga doveo na prag "raja", prije svega finansijskog. Dinamo će uprihodit minimalno 8, miliona eura od ulaska u Ligu prvaka, a na će se dodati i bonusi za pobjedu (milion eura) odnosno remi (0,5 miliona eura) u grupi.

Jedini pogodak na utakmici gledatelji su vidjeli u 12. minuti kada je Portugalac Tonel, nakon izvedenog kornera s lijeve strane napada od strane Sammira, pokušaj Duje Čopa pospremio u mrežu.

Maribor je do kraja susreta pokušavao sve kako bi došao barem do izjednačenja, ali odbrana Dinama je izdržala.

Recimo i za kraj da je Dinamo bio konkretniji što se napadačkih akcija tiče. Pucali su nogometaši trenera Ante Čačića prema mariborskim vratima čak 16 puta, od čega je jedna lopta odsjela u mreži, a jedna na okviru gola. Maribor je zaprijetio dvostruko manje puta (8).

Spomenimo i da je Maribor kraj utakmice dočekao s igračem manje, nakon što je u 85. Arghus zaradio crveni kraton. Mariboru za utjehu ostaje igranje u Evropskoj ligi, dok Dinamo kreće po iskupljenje za prošlu sezonu u Ligi prvaka, kada je upisao svih šest poraza u skupini.

Kvalifikacije za Ligu prvaka, play-off, uzvrat:

Maribor - Dinamo Zagreb 0-1 (Tonel 12), ukupno 1-3