Nogomet
62

Dinamo bez Lige prvaka, Austria, Arsenal, Basel, Steaua i Schalke idu dalje

Piše: J. H.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Večeras su odigrani uzvratni susreti playoffa Lige prvaka u kojima se deset ekipa borilo za plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Nastupe u najelitnijem klupskom nogometnom takmičenju u Evropi izborili su Austria, Arsenal, Basel, Steau i Schalke.

Arsenal - Fenerbahce 2:0 (3:0)

Arsenal je u prvoj utakmici nakon 3:0 u Turskoj već jednom nogom bio u grupnoj fazi Lige prvaka te su igrači Arsenea Wengera u večerašnju utakmicu ušli mnogo opušteniji.

No, Walcott i ekipa nisu ništa prepustili slučaju te su gol Fenera napali od samog početka. Upravo je navedeni igrač bio asistent kod gola Ramseyja u 25. minuti. Isti igrač postigao je i drugi gol u 72. minuti za konačnih 2:0 za Arsenal protiv Fenerbahcea.

Austria Wien - Dinamo Zagreb 2:3 (2:0)

Nakon iznenađujućeg poraza u Zagrebu, u Dinamu su se nadali čudu u Beču i prolasku u grupnu fazu Lige prvaka. Međutim, za hrvatskog predstavnika stvari su krenule nizbrdo već u petoj minuti nakon autogola Šimunića. Desetak minuta prije kraja prvog poluvremena, Brozović je odličnim golom savladao golmana domaće ekipe za poravnanje rezultata. Dinamo se u potpunosti u utakmicu vratio u 42. minuti kada je Fernandes doveo tim iz Zagreba u vodstvo.

Dinamo je imao odlične prilike za postizanje gola, ali se rezultat nije mijenjao do 70. minute kada je prelijepim golom glavom Bećiraj povećao na 3:1.

Ipak, sudbinu Zagrepčana zapečatio je Kienast u 82. minuti nakon katastrofalne greške odbrane Dinama.

Hrvatska ekipa bila mnogo bolja tokom cijele utakmice i ne mogu nikako biti zadovoljni večerašnjim rezultatom.

Basel - Ludogorec 2:0 (4:2)

Švicarci su ostvarili odličan rezultat protiv Ludogorets i u Basel donijeli prednost od dva gola što im je, ispostavit će se, bilo dovoljno za prolazak u grupnu fazu Lige prvaka.

Ipak, da na St. Jakob parku ne bude 0:0 pobrinuo se Fabian Frei koji je postigao gol u ranom dijelu susreta. Deset minuta prije kraja Degen je postavio konačnih 2:0 za Basel i novo učešće švicarske ekipe u grupnoj fazi Lige prvaka.

Legia - Steaua 2:2 (1:1)

Nakon remija u prvoj utakmici, obje ekipe su večeras u Varšavi tražile svoje mjesto u najelitnijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu.

Steaua je nakon devet minuta utakmice vodila sa 2:0 zahvaljujući golovima Stanciua i Piovaccarija. U 27. minuti Radović je postigao gol za Legiju da bi Rzeźniczak postavio konačnih 2:2 u sudijskoj nadoknadi utakmice.

PAOK - Schalke 2:3 (1:1)

Odličnu utakmicu večeras su odigrali grčki i njemački predstavnik u playoffu Lige prvaka.

Poveli su Nijemci preko Szalaia u 43. minuti što je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena. U nastavku, PAOK je izjednačio preko Athanasiadisa no Schalke se nije predavao.

Draxler je ponovo doveo gostujuću ekipu u vodstvo da bi Katsouranis kasnije izjednačio na 2:2. Strijelac prvog gola u ekipi Schalkea postavio je konačnih 3:2 za prolaz njemačke ekipe u grupnu fazu Lige prvaka.