Nogomet
0

Diego Milito najbolji igrač sezone u Evropi?

Totalsport
Diego Milito (Foto: AP)
Diego Milito (Foto: AP)
Argentinski izbornik Diego Armando Maradona imao je mnogo čudnih poteza od dana kada je došao na tu dužnost. Mnoge nisu podržavali niti njegovi Argentinci.

Kada je objavio prošireni popis od 30 nogometaša ostalo je posve začuđujuće da nije pozvao dva igrača milanskog Intera. U pitanju su kapiten te ekipe, neuništivi i sjajni Javier Zanetti, kao i neumorni radnik na sredini terena Esteban Cambiasso.

Vrlo lako se moglo dogoditi da na tom proširenom popisu ne bude niti 30-godišnji napadač Intera Diego Milito, kojeg je Maradona pozvao pod velikim pritiskom argentinske javnosti i publike.

Da je Maradona napravio nepopravljivi gaf ostao bi bez igrača koji je:

• postigao jedini pogodak na Interovom gostovanju kod Siene (1-0) u posljednjem kolu Serije A. Epilog: Inter je postao peti put prvak Italije zaredom

• postigao jedini pogodak na rimskom Olimpicu protiv Rome u finalnoj utakmici domaćeg Kupa (1-0). Epilog: dvostruka kruna u Italiji

• postigao oba pogotka u finalu Lige prvaka protiv minhenskog Bayerna. Epilog: Inter postao prvak Europe prvi put nakon 1965. godine

Milito je ovu sezonu završio sa šest pogodaka u 11 utakmica Lige prvaka, sa 22 pogotka u 35 odigranih ogleda u Seriji A, te sa dva pogotka u pet utakmica Italijanskog kupa.

Nevjerojatna je golgeterska statistika Milita od trenutka kada je zakoračio na evropsko tlo, pa iza njega stoje sljedeće prvenstvene brojke:

2004-2005 Genoa: 59 utakmica (33 pogotka) 2005-2008 Zaragoza: 108 utakmica (53 pogotka) 2008-2009 Genoa: 31 utakmica (24 pogotka)

Inter je jedina ekipa koja je ove sezone osvojila tri naslova, a praktički im je sva tri donio Diego Milito. Zato nije čudan sud mnogih da je baš taj Argentinac bio najbolji igrač ove sezone na evropskom tlu.