Nogomet
72

Detalji koji nam promaknu: Kako je Iniesta "iscrtao" akciju za gol Španije

Piše: O. T.
Španija je u 2. kolu grupe D Eura u Francuskoj rezultatom 3:0 deklasirala Tursku i obezbijedila plasman u osminu finala. Nakon meča se pričalo mnogo o lošoj igri Turske, o španskoj demonstraciji sile, Nolitu, a posebnu pažnju privlači i treći gol Španije. Zapravo jedan igrač. Andres Iniesta.

Iako je treći gol postigao Morata u 48. minuti, a asistenciju upisao Jordi Alba, kamera koja je s bočne strane snimala teren jasno prikazuje veličinu i utjecaj Andresa Inieste u igri svoje ekipe, ovaj put Španije, a nije mnogo drugačije ni u Barceloni.

Španija je tokom akcije koja je krunisana golom Morate napravila 22 tačna pasa, a da pri tom Turci nisu dotaknuli loptu. Ključnu ulogu odigrao je Iniesta koji je akciju započeo kod svog šesnaesterca da bi oko 40 sekundi kasnije poslao sjajan pas za Albu koji je uposlio strijelca pogotka Moratu. U tih 40 sekundi, svojom kretnjom, inteligecijom i pasovima Iniesta je režirao napad koji je krunisan pogotkom.

Upravo ovaj gol i ova uloga Inieste u postizanju gola pokazuju majstorstvo Inieste, ali to nećemo pronaći u statistikama koje pokazuju broj golova i asistencija. Iniesta je, naprimjer, u protekloj sezoni za Barcelonu odigrao 44 utakmice u svim takmičenjima pri čemu je postigao samo jedan gol i četiri asistencije.

Nije bilo puno bolje ni u sezoni 2014/15. kada je u 42 nastupa imao tri gola i osam asistencija, ali je ipak izabran u tim svijeta za 2015. godinu. I niko ne može reći nezasluženo, jer Iniesta redovno radi ono što je uradio i protiv Turske. Možda neko drugi slavi golove, ali zna se ko "servira stol".