Vjerske i klasne razlike
0

Deset najvećih nogometnih rivalstava svijeta

Sarajevo-x.com
Navijači Boce Juniors
Navijači Boce Juniors
Rivalstva i derbiji služe kako bi oživjeli ili držali živim interes za najpopularniji sport - nogomet, a rivalstva nerijetko ne ostaju samo na terenu. Često tradicija i historija igraju ulogu u tome.

Derbi Old Firm, između Celtica i Rangersa, zasnovan je na vjerskim razlikama, pristalice Olympiakosa i Panathinaikosa su tradicionalno iz različitih društvenih klasa, a mnoga rivalstva su samo rezultat geografske blizine. Uoči sudara dva Manchestera na Wembleyu te el clasica na stadionu Santiago Bernabeu, popularna britanska internet stranica sport.co.uk sačinila je listu deset najvećih nogometnih rivala u svijetu.

10. Olympiakos - Panathinaikos

Naše odbrojavanje počinje u Grčkoj. Njihovi susreti imaju nadimak "Derbi najvećih neprijatelja", tako je žestoko njihovo rivalstvo. Riječ je o dva najpopularnija i najuspješnija grčka kluba, koja su među 50 najboljih ekipa u Evropi. Suparništvo potječe iz klasne podjele, Olympiakosovi navijači potječu iz radničke klase. Sukobi navijača su česti, a jedan takav koštao je života navijača Panathinaikosa 2007. godine.

9. Ajax - Feyenoord

Činjenica da je u februaru 2009. postignut dogovor da se zabrani gostujućim navijačima prisustvo ovom derbiju u narednih pet godina najbolje kazuje o kakvom je rivalstvu ovdje riječ. Zabranu su nametnuli gradonačelnici Amsterdama i Rotterdama, te holandski nogometni savez u pokušaju da obeshrabre nasilnike. Dva najgora slučaja su kad je Ajaxov navijač pretučen na smrt 1997, te sukob stotina navijača 2005.

8. Lazio - Roma

Borba za prevlast u glavnom gradu Italije traje godinama. Najistaknutiji sukob između navijača dogodio se u martu 2004, kad su izbili masovni neredi unutar i izvan stadiona, jer je igra prekinuta u drugom poluvremenu. Međutim, susret je ponovljen sedam dana kasnije i prošao je bez ozbiljnijih incidenata. Roma je dosad pobijedila 62, a Lazio 45 puta. Valja istaći da je mali broj igrača koji se usudio igrati za oba kluba.

7. Partizan - Crvena Zvezda

Navijači iz ovog dijela Evrope važe za jedne od najstrastvenijih i najglasnijih u svijetu, a dva najveća srbijanska kluba su zadržala žestoko rivalstvo koje datira još od njihovog osnutka, 1945. godine. Crvena Zvezda je uspješnija, ali je Partizan ostvario sedam pobjeda u posljednjih deset utakmica. Nogometno huliganstvo ima "jaku" historiju u Srbiji, stoga ne čude nasilnički ispadi huligana na ovom derbiju, a isti ti huligani nerijetko igraju glavnu ulogu i u događajima van stadiona, gdje se svakako ubraja pokušaj organizovanja gay parade u Beogradu 2001.

6. AC Milan - Inter

Milanski derbi ima dugu historiju, još otkako je 1908. formiran Internazionale kao ogranak Milana. Ekipe i navijači ne samo da dijele grad, već i stadion, a sukobi navijača nisu nimalo rijetki. Oba kluba su ostvarili velike uspjehe na domaćem i evropskom planu, no Milan je iapk trofejniji. Jedan od najupečatljivijih trenutaka rivalstva klubova je onaj iz 2005. kad je prekinuta njihova revanš utakmica polufinala Lige prvaka, nakon što su navijači Intera bakljom pogodili golmana Milaneza, Didu.

5. Fenerbahce - Galatasaray

Rivalstvo u najvećem istanbulskom derbiju zasnovano je na kontinentalnoj podjeli. Fener je utemeljen na azijskoj strani grada, dok je Galatasaray formiran u evropskom dijelu. Obje ekipe su osvojile tursku ligu po 17 puta, a Fenerbahce je uspješniji u međusobnim ogledima, slavili su 24 puta više u 367 međusobnih mečeva. Neredi i huliganstvo su zajedničke karakteristike navijača oba kluba. Posljednju prijateljsku utakmicu odigrali su 1934, koja je prekinuta nakon tuče na terenu i tribinama. Stoga neki vjeruju da rivalstvo ova dva počinje upravo s tom utakmicom.

4. Celtic - Rangers

Derbi Old Firm važi za jedan od najstrastvenijih, a dodatnu draž mu daje činjenica da se ove dvije ekipe sastaju najmanje četiri puta u sezoni. Navijačka podjela pretežno je uzrokovana religijom, Celtic predstavlja katolike, a Rangers protestante, mečevi ovih timova su veoma žestoki i puni naboja. Klubovi uživaju u dominaciji kad je riječ o škotskom prvenstvu, a u 394 međusobna susreta Rangers je slavio 157 puta, 14 više od svojih suparnika.

3. Barcelona - Real Madrid

El clasico je jedna od najgledanijih klupskih nogometnih utakmica, a za razliku od većine drugih derbija, veliki nogometni kvalitet je glavna atrakcija. Odigrali su 209 utakmica u svim takmičenjima, Real vodi sa 85 pobjeda, dok je Barca upisala 82. U sljedeće tri sedmice ova dva kluba odigrat će čak četiri utakmice, jednu u Ligi, jednu u finalu španskog Kupa, te dvije u polufinalu Lige prvaka, na oduševljenje miliona gledalaca širom svijeta.

2. Liverpool - Manchester United

Gradski derbiji između Liverpoola i Evertona, odnosno Cityja i Uniteda u Manchesteru svakako su značajni za navijače, no ne mogu se mjeriti s rivalitetom koji imaju Manchester United i Liverpool, dva najuspješnija engleska tima. Iako Liverpool nije uspio vratiti dominaciju iz 1970-ih i 80-ih, oni i United i dalje imaju po 18 osvojenih titula u engleskoj ligi. Manchester United bi ove sezone mogao doći u prednost, budući da je nekoliko kola prije kraja na čelu tabele. Suparništvo navijača proizlazi iz historijskog međugradskog industrijskog suparništva. A o kakvom je rivalitetu riječ najbolje kazuje podatak da još od 1964. nije bilo transfera igrača između ova dva kluba, kad je Phil Chisnall prešao iz Uniteda u Liverpool.

1. Boca Juniors - River Plate

Superclasico je "najvreliji" od svih. Oba kluba su osnovali pripadnici radničke klase u Buenos Airesu, no kad se River preselila u sjeverni dio grada došlo je do podjele, pa je Boca ostala reprezent radničke klase. Česti su sukobi između navijača i policije, a atmosfera u gradu na dan derbija je "nezamisliva". U 328 takmičarskih utakmica (prvi susret odigran je 1908) Boca je uspješnija, sa 121 pobjedom.