Goal.com
0

Deset najboljih koji su propustili SP zbog povrede

Totalsport
David Beckham (Foto: Reuters)
David Beckham (Foto: Reuters)
Nogometni portal Goal.com izabrao je deset najboljih nogometaša svih vremena koji su bili prisiljeni propustiti svjetsku smotru.

Na vrhu popisa nalazi se Argentinac Daniel Passarella, koji je propustio Mundial 1986. godine u Meksiku zbog želučanih smetnji koje su uvjetovale njegov velik gubitak kilaže. Pouzdani branič predvodio je “gauče” na SP-u 1978. godine kao kapetan, godine kada je Argentina uzela naslov pred domaćim gledateljima pobjedom nad Holandijom (3-1) u finalu.

Na drugom mjestu nalazi se brazilski majstor Romario, koji je propustio SP u Francuskoj 1998. godine, a službeno objašnjenje tadašnjeg selektora “carioca” Marija Zagalla za njegovo izostavljanje navodi se mišićna povreda.

Treće mjesto zauzeo je vjerovatno i najveći nogometaš koji nikad nije nastupio na svjetskim prvenstvima, Realova legenda Argentinac Alfredo di Stefano. Iako je branio boje tri reprezentacije, Argentine, Kolumbije i Španije, nikad nije zaigrao na Mundijalu, a najbliži je tomu bio 1962. godine u Čileu. Prethodno je pomogao Španiji u kvalifikacijama da izbori nastup, ali ga je od nastupa za "furiju" na završnom turniru spriječila mišićna povreda.

Na popisu se nalaze još i velikani poput Roberta Bettege, Marca van Bastena i Kennyja Dalglisha, a listu deset najboljih zatvara David Beckham, kojeg će povreda Ahilove tetive lijeve noge udaljiti od Mundijala u Južnoafričkoj Republici.

Popis deset najboljih nogometaša koji su zbog povrede propuštali SP:

  1. Daniel Passarella (1986., probavne smetnje)
  2. Romario (1998., mišićna povreda)
  1. Alfredo di Stefano (1962., mišićna povreda)
  2. Roberto Bettega (1982., povreda koljena)
  3. Marco van Basten (1994. povreda skočnog zgloba)
  4. Rene Bliard (1958., povreda skočnog zgloba)
  5. Kenny Dalglish (1986., povreda koljena)
  6. Emerson (2002., povreda ramena)
  7. Santiago Canizares (2002., bizarna povreda palca zadobijena u kupaonici)
  8. David Beckham (2010., povreda Ahilove tetive)