Nogomet
6

Deset igrača "iz sjene" koji su obilježili grupnu fazu Eura

Piše: E. B.
Elseid Hysaj (Foto: EPA)
U grupnoj fazi Eura neke od najvećih zvijezda su zakazale, neke su opravdale očekivanja, ali kao i na svakom velikom takmičenju u prvi plan izbiju neki igrači "iz sjene", to jest igrači na koje prije početka turnira nije obraćao pažnju.

Donosimo vam deset igrača koji su bili relativno nepoznati prije Eura, a koji su svojim igrama skrenuli pažnju na sebe i, bez ikakve sumnje, napravit će transfere u bolje klubove nakon završetka Evropskog prvenstva.

Elseid Hysaj (Albanija)

Elseid Gëzim Hysaj rođen je 2. februara 1994. godine u Skadru. Do svoje 15. godine trenirao je u lokalnom klubu, a potom je preselio u Empoli, za koji je debitovao sa 18 godina. Dobre igre u Empoliju odvele su ga u Napli, gdje je u prošloj sezoni odigrao 37 od 38 utakmica u Seriji A. Na Euru je, iako igra na poziciji desnog bočnog igrača, bio najbolji igrač Albanije koja je "za dlaku" ostala bez nastupa u osmini finala.

Armando Sadiku (Albanija)

Armando Sadiku je rođen 27. maja 1991. godine u Cërriku, gdje je i počeo karijeru u lokalnoj Turbini. Potom je preko Gramozija i Elbasanija otišao u Švicarsku, gdje igra i sada. Napredovao je veoma brzo, te se po sezonu zadržao u Locarnu i Luganu, što mu je obezbijedilo transfer u Zürich. No, po dolasku u klub doživio je tešku povredu ligamenata koljena zbog čega je ranije završio sezonu. U protekloj sezoni našao se u nemilosti trenera Samija Hyypije koji ga je posudio u Vaduz. Na Euru je ovaj napadač postigao historijski prvi gol za Albaniju i nema sumnje da će mu on obezbijediti novu sredinu.

Nicolae Stanciu (Rumunija)

Nicolae Claudiu Stanciu, zvani Nicușor, rođen je 7. maja 1993. godine u Cricăuu. Karijeru je počeo u Unirei Albi Iuliji, za koju je debitovao sa samo 15 godina, a u 18. godini prelazi u Vaslui, gdje se zadržao samo dvije godine. Od 2013. nastupa za Steauu čiji je najbolji igrač i prije Eura njegova vrijednost je bila nešto više od milion eura, a nema sumnje da će klub koji ga bude želio angažovati morati ekipi iz Bukurešta iskeširati desetak puta veću cifru. Posebno je bio impresivan u meču koji je otvorio Euro protiv Francuske u kojem je zadavao mnogo problema Kanteu, a na sedam utakmica u reprezentaciji postigao je četiri gola, što je veoma impresivna statistika za veznog igrača.

Ondrej Duda (Slovačka)

Ondrej Duda je rođen 5. decembra 1994. godine u Snini, a zbog svog stila igre dobio je nadimke Dudinho i Ondrej di Maria, s obzirom da igra na poziciji ofanzivnog veznog igrača. Počeo je trenirati u lokalnom klubu Snini, odakle odlazi u juniore Košica i debituje za prvi tim sa 17 godina. Nakon samo dvije godine kupuje ga Legija iz Varšave za koju igra i danas, te ćemo ga vidjeti i na bh. terenima kada njegov klub bude igrao protiv Zrinjskog u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Na Euru se proslavio u susretu protiv Velsa kada je ušao kao izmjena i samo minuta na terenu mu je bila dovoljna da postigne gol.

Oleksandr Zinčenko (Ukrajina)

Oleksandr Volodimirovič Zinčenko je rođen 15. decembra 1996. godine u Radomišlu, a počeo je trenirati sa 12 godina u Monolitu iz Iličivska, te ga je samo nakon godinu dana uzeo Šahtar iz Donjecka. No, s obzirom da nikada nije dobio priliku zaigrati, odlučio je 2015. godine napustiti klub i preći u rusku Ufu, gdje igra i danas na poziciji ofanzivnog veznjaka. Postao je najmlađi strijelac u ukrajinskom dresu na prijateljskom meču protiv Rumunije srušivši velikog Andrija Ševčenka. Na Euru je nastupio u sva tri meča, no ni u jednom nije odigrao svih 90 minuta. Ipak, pokazao je svoj raskošni talent i sigurno je da će veoma brzo otići u veći klub.

Michael McGovern (Sjeverna Irska)

Michael McGovern, čuvar mreže Sjeverne Irske, je rođen 12. jula 1984. godine u Enniskillenu. gdje je i počeo trenirati u lokalnom Enniskillen Town Unitedu. Sa 17 godina otišao je u Celtic i, iako nikada nije dobio priliku da brani za ekipu iz Glazgova, čitavu profesionalnu karijeru proveo je u Škotskoj. Nosio je dresove Stranraera, St. Johnstonea, Dundee Uniteda, Ross Coutyja i Falkirka, i Hamiltona, čiji je bio i kapiten prošle sezone, a sada je slobodan igrač. U reprezentativnom dresu je debitovao 2010. godine, no nije sakupio nijedan nastup do prošle godine, kada je postao "jedinica". Posebno je impresivan njegov nastup u grupnoj fazi Eura, gdje je sa svojih 16 odbrana u tri meča odveo svoju selekciju osminu finala.

Emre Mor (Turska)

Emre Mor, kojeg zovu "turski Messi", je drugi najmlađi najmlađi igrač na Euru (mlađi od njega je samo Marcus Rashford), a rođen je 24. jula 1997. godine u danskom Bronshoju, gdje je i počeo trenirati sa četiri godine. S devet godina prelazi u Lyngby, odakle ga prošle godine uzima Nordsjaelland i odmah je debitovao. Jedna sezona u Nordsjaellandu je bila dovoljna čelnicima Borussije Dortmund da ga dovedu u svoje redove za 9,5 miliona eura, što je bio pravi potez, s obzirom da mu je cijena sada mnogo veća nakon nastupa na Euru na kojem je ovaj kreativni veznjak u svojoj prvoj utakmici koju je startao asistirao Buraku Yilmazu za prvi gol Turske u Francuskoj. Prije Turske, za koju je nastupio četiri puta, nastupao je za danske mlađe selekcije.

Hannes Halldorsson (Island)

Hannes Thor Halldorsson, islandski golman, rođen je 27. aprila 1984. godine u Reykjaviku. U karijeri je promijenio devet ekipa, većinom sa Islanda, a proteklu sezonu je proveo na posudbi u norveškom Bodo/Glimtu iz holandskog NEC-a. Zanimljivo, dok je poluprofesionalno branio u Islandu bavio se režijom, a najveće djelo mu je režiranje videospota za islandsku pjesmu za Evroviziju 2012. godine. Nakon što je otišao u norveški Brann i postao profesionalac, privremeno je prekinuo svoju režisersku karijeru, ali mu je kompanija SagaFilm za koju je radio obećala da će dobiti svoj posao natrag kad se vrati na Island. Na Euru je primio po gol u sve tri utakmice grupne faze, no Island nije nijednom poražen zahvaljujući njegovih 17 odbranjenih udaraca u gol.

Birkir Bjarnason (Island)

Birkir Bjarnason, kojeg u domovini zovu Thor, je rođen 27. maja 1988. godine u Akureyriju. Nogometni put je ovog veznog igrača vodio preko domovine, Norveške, Belgije, Italije do Švicarske, gdje danas nastupa za Basel u koji je došao za dva miliona eura iz Pescare, koja ga je samo godinu ranije kupila iz Sampdorije za 20.000 eura. Ušao je u historiju kao strijelac prvog gola za Island na Evropskom prvenstvu u meču protiv Portugala, što mu je bio sedmi pogodak u najdražem dresu. Sakupio je 50 nastupa od 2010. godine.

Jon Bödvarsson (Island)

Jon Dadi Bödvarsson je rođen 25. maja 1992. godine u Seflossu. Iako je visok 190 cm odlično se snalazi na poziciji desnog krila, iako zna igrati i napadača. Karijeru je počeo u Seflossu, ofakle sa 20 godina odlazi u norveški Viking. Nakon dvije sezone Kaiserslautern ga je doveo kao slobodnog igrača, a danas vrijedi nekoliko miliona eura, te su već neki njemački Bundesligaši stali u red za njegov potpis. Igrač koji je izazvao posebno zanimanje u našoj zemlji zbog natpisa na dresu - BÖĐVARSSON - nastupio je 24 puta za reprezentaciju i dao je dva gola, od kojih je jedan vodeći gol protiv Austrije u trećem kolu grupe E.