Nogomet
7

Deschamps: Ne možemo promijeniti historiju, ali možemo ispisati novo poglavlje

Klix.ba
Didier Deschamps (Foto: EPA)
Didier Deschamps (Foto: EPA)
U drugom polufinalu Eura sastat će se Francuska i Njemačka. Selektor francuske reprezentacije Didier Deschamps vjeruje da njegovi igrači uz pomoć navijača mogu savladati snažnog protivnika.

Deschamps je biranim riječima govorio o Njemačkoj.

"Njemačka je uvijek dominirala nad protivnikom, držala loptu u svom posjedu, no, mi ne možemo razmišljati samo o odbrani i kontranapadima. Moramo igrati najbolje što možemo. Nijemci su prvaci svijeta i na Euru su ostavili najbolji utisak", izjavio je Deschamps.

Selektor Francuske je svjestan da njegovoj ekipi neće biti lako doći do gola i ugroziti golmana Njemačke.

"Mi moramo postizati golove, a pri tome ne moramo savladati samo Manuela Neuera. On je sjajan golman, ali Njemačka nije primala golove iako je mnogo napadala. To pokazuje da se radi o sjajnoj ekipi koja ima odličan način odbrane. Kada izgube loptu, čine sve kako bi je što prije vratili. Na taj način kontrolišu utakmicu", rekao je selektor Francuske.

Neizbježna tema je bilo četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Brazilu, kada je Njemačka eliminisala Francusku. Ipak, Francuzi se ovog puta nadaju boljem ishodu.

"Niko ne može promijeniti historiju, ali se mogu ispisati nova poglavlja. Naredna stranica je prazna, a na igračima je da je popune. Oni moraju vjerovati u sebe, a treba im i podrška navijača. Igramo protiv najbolje ekipe na svijetu, dat ćemo sve od sebe", kazao je Deschamps.

Za uspjeh je potrebna dobra realizacija prilika, ali i podrška navijača.

"Ne možemo parirati Nijemcima kada je riječ o nastupima i trofejima, ali smo u polufinalu jer smo kvalitetni. Imamo dovoljno znanja da napravimo prilike i postignemo golove. Možemo biti opasni po protivnika, to me uzbuđuje. Navijači će biti na našoj strani, to nam je potrebno. Vjerovatno će biti teških trenutaka tokom utakmice, ali će iza nas biti cijela zemlja", istakao je francuski stručnjak.

U svoje izabranike ima beskrajno povjerenje.

"Vjerujem ovim igračima, nismo bili brilijantni dosad, ali smo u polufinalu. Druga je to priča, igramo protiv Njemačke, najbolje ekipe na Euru. Ako odigramo kako znamo, napravit ćemo mnogo", završio je Deschamps.

Francuska i Njemačka igraju svoju utakmicu od 21:00 sati.